+ Irodalom

Van-e jövője a hagyományos könyveknek?

könyv

World Literacy Foundation szerint egy könyv egyszerű kinyitása és olvasása jobbá teheti az elmét és a stresszszintet csökkenti.

A digitális innováció ellenére a nyomtatott könyvek nélkülözhetetlenek, relevánsak, érdekesek és továbbra is nagyra értékelik az e-könyvekhez és a hangoskönyvekhez képest. A mai elektronikus korban sokszor kényelmetlennek tűnhet, ha eltávolodik okostelefonjától, és elolvas egy könyvet vagy magazint. Az olvasásnak azonban számtalan előnye van, amelyekről kimutatták, hogy jelentősen javítja a koncentrációt, a memória megtartását és a szókincset. Mindezek mellett a mesterséges intelligencia elterjedésével a kiadóknak és szerzőknek új célokat kell megfogalmazni.

Az AI technológia megváltoztatja a könyvek értékesítését

Az AI (mesterséges intelligencia) elterjedése és a fogyasztói magatartás, valamint a vásárlási és olvasási mintákat nyomon követő eszközök a könyvkiadás kulcsfontosságú hajtóerői lesznek a következő néhány évben. Sok könyvkiadó és szerző folyamodik a mesterséges intelligenciához cikkek és nem fikciós könyvek írásához. Bár a mesterséges intelligencia nem áll készen arra, hogy lenyűgöző fikciókat írjon, javíthatja a történetmesélést és a közönség elköteleződését anélkül, hogy robot lenne.

A könyvkiadók és a saját kiadású szerzők mesterséges intelligencia technológiát fognak használni a tartalom osztályozására, a plágium ellenőrzésére, a könyvek piacra dobására és az olvasók megszerzésére. Például egy könyv első néhány fejezetét élőben olvashatják a virtuális eseményeken és a közösségi médiában.

A könyvkiadó ipar alkalmazkodott a változó körülményekhez, és gyorsan fejlődött az elmúlt néhány évben. Az írók számos lehetőséget és egyben fenyegetést is látnak ebben.

A könyvek csökkentik a stresszt

A mai, digitálisan összekapcsolt korban az egyik hátránya, hogy folyamatosan különböző irányokba visz a telefon, a televízió vagy a táblagép – gyakran egyszerre. Kutatások kimutatták, hogy azok a rövid ideig tartó figyelemkitörések, amelyek akkor jelentkeznek, amikor többfeladatos munkavégzés közben (pl. tévéműsor nézése közben a telefonunkon, vagy e-mailjeink megtekintése közben) ránézünk a készülékre, növelhetik a stressz szintjét. A World Literacy Foundation szerint egy könyv egyszerű kinyitása és olvasása jobbá teheti az elmét és a stresszszintet azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot. Azt is kimutatták, hogy az olvasás jobban és gyorsabban működik, mint más relaxációs módszerek, például a zenehallgatás, vagy egy csésze forró tea. Ezért a könyvek olvasásának napi szokásának ápolása, és a hosszú távú életmódba való beépítése csodákat tehet a későbbiekben.

A könyvek javítják a koncentrációt

Gyakran ész nélkül hangolódunk rá a vizuális médiára (gondoljunk a tévéműsorokra, YouTube-videókra stb.) azok egyszerűsége és kényelme miatt.

Az olvasási tevékenység azonban egyedülálló képességgel rendelkezik, hogy összpontosítson.

Az olvasás ugyanis aktív tevékenység. Amikor olvasunk, az előttünk lévő szavakkal olyan kommunikációs formát szívunk magunkba, amely növeli a fantáziánkat.

Összefoglalva, az olvasás sosem megy ki a divatból és ezáltal a könyvek sem. Valójában a könyvekhez való hozzáférés valószínűleg továbbra is könnyebbé válik a technológiai újításoknak köszönhetően, amelyek lehetővé teszik, hogy bárhová magunkkal vigyünk könyveket okoseszközön hangoskönyvek, vagy e-könyvek formájában (a sokszínű választékot keresse a hazai online shopokban). A könyvek az információ erejét kínálják, amellyel életünk gyakorlatilag bármely területén javíthatunk, vagy fejlődhetünk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top