+ Természet

4 magyar kutató indul Angolába 50 kék vércse miatt

kék vércse

A National Geographic megbízásából fotóriportban mutatjuk be, amint tavaszi vonulása előtt közel egymillió kék vércse éjszakázik együtt.

Március 16-án indul afrikai útjára négy magyar kutató, hogy Angolában a világ talán legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén műholdas jeladókkal szereljenek fel 50 kék vércse lábára – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden.

A vállalkozást a National Geographic Magazin fotósa és természetfilmesek kísérik. A projekt a kék vércsék kutatását és védelmét szolgálja, célja, hogy a nyilvánosság bevonásával segítsen elérni a vércsék tömeges angolai vadászatának visszaszorítását, és azt, hogy a helyi lakosság bevételt hozó turistalátványosságként tekintsen a madarakra.

„Négyfős magyar kutatócsoporttal indulunk Angolába, hogy a National Geographic megbízásából fotóriportban mutassuk be, amint tavaszi vonulása előtt közel egymillió kék vércse éjszakázik együtt”

– idézi a közlemény Palatitz Pétert, az MME projektvezetőjét, aki hozzátette, hogy a világ legnagyobb ragadozómadár-telelőhelyét 2019-ben fedezték fel az évtizedekig polgárháború sújtotta afrikai országban úgy, hogy Magyarországon műholdas jeladóval felszerelt, fokozottan védett kék vércsék jeleit követték több ezer kilométeres téli vándorlásuk során.

„A Földön egyedülálló jelenséget tártunk fel, ezért szeretnénk egy 360 fokos videofelvételen és egy útifilmben is mindenki számára megmutatni ezt a csodát” – tette hozzá a projektvezető.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mintegy 20 évvel ezelőtt hozta létre Kékvércse-védelmi Munkacsoportját. A hazánkban fokozottan védett, 500 ezer forint eszmei értékű kék vércse állománya akkor a mélyponton volt. Az évekig tartó védelmi munkák megkétszerezték az állományt, mára közel 1300 pár költ Magyarországon.

Az Európai Unió LiFE Nature alapja támogatta az évtizedeken átívelő munkát, melynek részeként költőládákat helyeztek ki a fészket nem építő vércsék számára, állatállományt vásároltak és élőhelyeket kezeltek, elektromosvezeték-szakaszokat tettek madárbaráttá. A projektek részeként kutatási céllal 2009 és 2018 között 28 kék vércsére szereltek fel miniatűr, 5 grammos műholdas jeladót.

Az Afrikában telelő jeladós madarak adatait elemezve bukkantak rá egy helyre Angolában, ahol szinte minden jelölt egyed megfordult. Palatitz Péter, Borbáth Péter, Fehérvári Péter és Novák László – akik a mostani expedíciónak is tagjai – 2019-ben először felkeresték az angolai Huambo tartományt, majd feltárták a világ talán legnépesebb ragadozómadár-éjszakázóhelyét, ahol első becslések szerint több százezer, akár egymillió példány éjszakázik.

A most induló expedíció során a helyi természetvédelmi intézményrendszer bevonásával igyekeznek erősíteni a kék vércsék védelmét.

Az érdeklődők élő bejelentkezéseket láthatnak március 17. és április 4. között Angolából az MME közösségi oldalain.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top