+ vallás

Teret neveznek el Algeciras meggyilkolt sekrestyéséről

Algeciras

Több százan kísérték utolsó útjára pénteken a dél-spanyolországi Algeciras városában két napja meggyilkolt spanyol sekrestyést.

Több százan kísérték utolsó útjára pénteken a dél-spanyolországi Algeciras városában két napja meggyilkolt spanyol sekrestyést.

Az utcára szorult tömeg a templomi szertartást követően tapssal búcsúztatta a koporsót elszállító halottas kocsit.

José Ignacio Landaluce, Algeciras polgármestere a helyszínen újságíróknak elmondta: a város úgy tervezi, hogy közteret nevez el a meggyilkolt férfiről.

A szemtanúk beszámolói szerint szerdán az esti mise után tett rendet a templomban a 65 éves sekrestyés, amikor egy bozótvágó késsel rátámadt egy férfi. Az áldozat  kimenekült az utcára, de támadója utolérte, és végzett vele.

Az elkövető ezt megelőzően egy másik közeli templomban is járt, ahol a plébánost sebesítette meg.

A rendőrség a támadások helyszínének közelében nem sokkal később elfogta a tettest, akiről kiderült: 25 éves, marokkói, és illegálisan tartózkodik az országban. A hatóságok nyáron indították meg a kitoloncolását kezdeményező közigazgatási eljárást.

Algecirasból már a spanyol fővárosba szállították, ahol hétfőn áll bíróság elé, ügyét a központi büntetőbíróság tárgyalja.

A bűncselekményt ugyanis jelenleg „lehetséges terrorista célú gyilkosságként” kezelik, amely „összefüggésbe hozható a szalafista dzsihadizmussal” – derült ki abból a végzésből, amelyben az ügyben eljáró Joaquín Gadea bíró engedélyezte a házkutatást a férfi lakhelyén.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter algecirasi sajtótájékoztatóján viszont hangsúlyozta: a nyomozás még az elején tart, az elkövető motivációjával kapcsolatban pedig „minden hipotézis továbbra is nyitott”.

Mint mondta, az elfogott férfi „nem volt a hatóságok radarernyőjén” mint ismert radikális, és korábban nem volt még büntetve más országban sem. A jelenlegi információk szerint egyedül követte el tettét.

A 120 ezer lakosú dél-spanyolországi Algecirasban soha nem történt még hasonló támadás. „Mindig békés együttélés uralkodott az itt élő 129 különböző nemzetiség között” – nyilatkozta Juan Manuel Moreno, Andalúzia tartomány elnöke.

A helyi muzulmán közösség vezetői arról számoltak be, hogy a támadást követően tagjaikat számos fenyegetés érte.

Francisco César García Magán, a spanyol püspöki konferencia főtitkára azt kérte a nyilvánosságtól, hogy „ne démonizáljanak” egyetlen csoportot sem, ne dőljenek be a provokációnak, ne azonosítsák a terrorizmust egyetlen vallással sem.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top