+ Irodalom

Azonnal bezárták a Chihuahua-ban nyílt Márai Sándor könyvesboltot

Márai Sándor

Miért Márai Sándor íróról nevezték el a könyvesboltot? ”Mert ő az, aki 1989-ben öngyilkosságot követett el, és el akart tűnni a térképről

Márai Sándor nevét viselő könyvesbolt nyílt január 19-én Chihuahua város történelmi központjában (Chihuahua állam fővárosa, Észak-Mexikó). A könyvesbolt alapítója Javier Corral Jurado politikus, aki a szövetségi állam kormányzója volt 2016 és 2021 között.

Ebben a városban kevés a könyvesbolt (konkrétan 47 van, vagyis 19 000 lakosra jut egy) és valószínűleg a Márai az első igazán színvonalas könyvesbolt, ahol külön hangsúlyt kapnak a független könyvkiadók kiadványai. Az igényesen felújított épületben nem felejtkeztek el a gyermek- és fiatalkorú olvasókról sem, akiknek külön termet szenteltek.

Fontosnak tartják irodalmi, kulturális programok és különböző tematikájú, az ország sorsát érintő viták rendezését az erre kialakított teremben, ahol kávézó is működik, és amelynek nevét nagy betűkkel hirdetik a falon: Los Rebeldes, Márai regénye után (Zendülők).

 

Az El País-nak Corral, akiről más lapok megírták, hogy rendkívül művelt és nagyon tájékozott olvasó, elmondta, hogy Márai elkötelezett olvasója, amióta Julio Scherer García (az egyik legnevesebb újságíró volt Mexikóban) megajándékozta A gyertyák csonkig égnek című regénnyel. A kérdésre, hogy miért Márai Sándorról nevezték el a könyvesboltot, azt válaszolta:

”Mert ő az, aki 1989-ben öngyilkosságot követett el, és el akart tűnni a térképről, nos, ez nálunk nem így lesz. Újjáélesztjük, helyreállítjuk és megmentjük. És itt van, él abban, amit az irodalomba hozott.”

A könyvesboltban egyébként Márai összes lefordított műve megtalálható.

Amióta megkísérelte felvenni a harcot a korrupció ellen, kedvezőtlenek a Chihuahua-ban uralkodó politikai körülmények a volt kormányzó és korábbi munkatársai számára; barátai javasolták, hogy menjen el a városból és talán még az országból is, de ott maradt. Máraival ellentétben, nem akar eltűnni a térképről, hanem ellenáll – nyilatkozta.

A politikai bosszú durva megnyilvánulására került sor az ünnepélyes megnyitó napján. A jelenlegi kormányzó, aki érintett egy korrupciós ügyben, még Corral idejéből, bezáratta a könyvesboltot arra hivatkozva, hogy bizonyos engedélyeket nem szereztek be. Erre Corral egy parkba, a “Parque Revolución”-ba helyezte át az eseményt, Pancho Villa mauzóleuma elé. Az egyik kép mutatja Enrique Serna-t, a neves írót, amint éppen cipeli a székeket… A könyvesbolt azóta zárva van, noha tegnap a köztársasági elnök felemelte szavát mellettük. Amíg nem tudnak kinyitni, programjaikat az említett parkban tartják meg.

Egy ilyen országban, ahol nagy a korrupció, ahol drogkartellek uralnak sokmindent, nem véletlen, hogy Márait tűzték ki a lobogójukra, ugyanis mélyebben megértik, átérzik a gondolatait, életét, magatartását.

A volt kormányzó projektje, amelyet saját erőből finanszírozott, egyszerre kulturális és politikai tehát.

„A jelenlegi politikai pillanat megkívánja ezeket a tereket, mert ez a nagy sötétség, a nagy polarizáció pillanata, amikor a demokratikus élet és a szabadsággyakorlás számos alapvető referenciája kiszorult, mint a párbeszéd, a vita, a reflexió. És úgy gondolom, hogy a könyvesbolt a demokrácia megerősítésének stratégiai tere”

– nyilatkozta.

A mexikói könyvesboltra Virág Ibolya, Párizsban élő műfordító-könyvkiadó hívta fel a Librarius figyelmét, akinek az Albin Michelnél vezetett könyvsorozatából indult Márai Sándor külföldi sikere.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top