+ Tudomány

Penrose, a fekete lyukak Nobel-díjas szakértője Magyarországra jön

Roger Penrose

Az előadásról írják: Penrose fekete lyukakkal kapcsolatos elméleti munkásságát 2020-ban ismerték el fizikai Nobel-díjjal.

Február 2-án Sir Roger Penrose Nobel-díjas fizikus előadást tart az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében.

A fizikai Nobel-díjas angol matematikus és elméleti fizikus A termodinamika második törvénye: fekete lyuk szingularitásoktól a konform ciklikus kozmológiáig címmel tart előadást az intézet munkatársainak. Az eseményhez a kutatókon kívül a szakmai érdeklődők online csatlakozhatnak –  közölte az intézet szerdán.

Penrose fekete lyukakkal kapcsolatos elméleti munkásságát 2020-ban ismerték el fizikai Nobel-díjjal. Ugyanebben az évben Reinhard Genzel német és Andrea Ghez amerikai csillagászok a Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk megfigyeléséért kaptak megosztott fizikai Nobel-díjat.

A közleményben idézik Szabó Róbertet, a Csillagászati Intézet igazgatóját is, aki elmondta: kollégáival évek óta dolgoznak azon, hogy a legrangosabb tudósokat nyerjék meg a szemináriumsorozat előadóinak.

A több évtizedes múltra visszatekintő szemináriumsorozatban 2022-ben előadást tartott többek között Dame Jocelyn Bell Burnell, a pulzárok felfedezője, akinek ez az eredménye szintén Nobel-díjat ért (Bell volt az, aki legelőször megfigyelte a pulzárokat, de ő maga nem részesült a díjazásban), illetve a csillagszeizmológiával foglalkozó, Kavli-díjas Conny Aerts a Leuveni Egyetemről.

A tájékoztató szerint idén február közepén Jill Tarter, a SETI (földön kívüli intelligencia) kutatásának legendás alakja lesz a szemináriumsorozat előadója, az év folyamán pedig további Nobel-díjas előadók részvételére számítanak.

A szakmai érdeklődők az intézet weboldalán található zoom-linken kapcsolódhatnak be Sir Roger Penrose angol nyelvű előadásába csütörtökön 14 órától.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top