+ Média

Nyilvánosságra került a Twitter tartalomtörléseiről szóló belső levelezés

twitter

Miután a Twitter alkalmazottai túlnyomóan az egyik politikai oldalhoz tartoztak, számukra sokkal több volt a csatorna, és lehetőség.

A Twitter előző vezetés idején mindkét politikai oldal rendelkezett eléréssel, de a vállalat alkalmazottai túlnyomóan az egyik oldalhoz tartoztak, ezért a baloldal irányában sokkal nagyobb volt a nyitottság – áll a közösségi média korábbi működési gyakorlatáról szóló belső levelezésen alapuló nyilvánosságra hozott iratokban, amelyek az új tulajdonos, Elon Musk kezdeményezésére jelentek meg az átláthatóság jegyében pénteken este.

A Twitter belső levelezését Elon Musk egy újságírónak, Matt Taibinak adta át, aki azt saját csatornáján tette nyilvánossá a közösségi oldalon, ami a közösségi médiumok történetében példa néküli módon részletesen megmutatja a médium működését.

Az olvashatóvá tett belső levelek között több szól arról a döntési folyamatról, ami 2020 októberében, az elnökválasztási kampány utolsó hónapjában oda vezetett, hogy a Twitter letiltotta az amerikai elnök fiának, Hunter Biden laptopjáról szóló, New York Post-információkra vonatkozó tartalmakat. A bemutatott belső levélváltás szerint volt arra példa, hogy a Biden-kampánycsapattól érkező kérést közvetlenül teljesítettek.

Az iratokat (Twitter Files) összegző és bemutató Matt Taibi szerint a Twitter eszközeihez mindkét pártnak megvolt a hozzáférése, és volt arra is példa, hogy a Trump-féle Fehér Ház is a céghez fordult, ugyanakkor a rendszer nem volt egyensúlyban, kapcsolatokra épült. Miután a Twitter alkalmazottai túlnyomóan az egyik politikai oldalhoz tartoztak, számukra sokkal több volt a csatorna, és lehetőség, hogy panaszt nyújtsanak be, valamint sokkal nagyobb volt a nyitottság a baloldal, mint a jobboldal irányában – olvasható az iratokban.

A Twitter szólásszabadság felügyeletére alkalmazott első eszközét eredetileg a levélszemét és pénzügyi csalások ellen küzdelemre alakították ki, de idővel a cég alkalmazottai és irányítói egyre több célra használták fel – áll az összefoglalóban, ami szerint “2020-tól teljesen rutinszerűvé vált különböző kapcsolt szereplőktől érkező kérések alapján bejegyzések törlése”.

Elon Musk vállalkozó, a Tesla és SpaceX alapító-vezérigazgatója október végén lett a Twitter tulajdonosa, ahol a szólásszabadság visszaállítását és átláthatóságot ígérte. A cég korábbi időszakából származó gyakorlatról és a Hunter Biden laptopról szóló belső információk nyilvánosságát a múlt héten jelentette be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top