+ Zene

Nyilasi Tibor és az Omega együtt énekel

omega

Az első magyar hard rock albumként számon tartott Élő Omega újramaszterelt változata az együttes életműsorozatában.

Gyűjtői csemege jelenik meg a napokban az Omega együttes életműsorozatában. Az eredetileg 1972-ben kiadott Élő Omega az 50. évfordulóra díszdobozban, négy CD-s verzióban, számos ritkasággal is elérhető.

Az első magyar hard rock albumként számon tartott Élő Omega újramaszterelt változata az együttes életműsorozatát gondozó GrundRecords kiadásában szimpla CD-n is megvásárolható, akárcsak a széria három most megjelent további darabja, Az arc (1981), a XI. (1982) és a Jubileumi koncert (1983).

Az Élő Omega című lemezhez számos, korábban tisztázatlan történet kapcsolódott. Bár a bakelit korong eredeti, ötven évvel ezelőtti borítóján erről nem esik szó, a Hanglemezgyártó Vállalat egy ál-koncertlemezt adott ki – olvasható a kiadvány ismertetőjében.

Az Omega 1972 első hónapjaiban országos turnén mutatta be új dalait, amelyeket már az új felállásban írt, vagyis Presser Gábor dalszerző-billentyűs, Laux József zenekarvezető és Adamis Anna szövegíró nélkül. Ők hárman 1971-benn távoztak a megalakuló LGT-be, ezután csatlakozott az Omegához a Neotonból érkező Debreczeni Ferenc dobos, a szövegíró pedig Sülyi Péter lett. A turnén készült felvételek azonban nem sikerültek, ezért az Omega márciusban úgy döntött, az Egyetemi Színpadon, közönség nélkül újra rögzíti a számokat. Ezekre a felvételekere a Rottenbiller utcai stúdióban még utólag rájátszottak hangszeres és éneksávokat, rákevertek korábbi közönségzajokat, és ezt a verzió adta ki a Hanglemezgyártó Vállalat.

Az eredeti megjelenés érdekessége volt az alumínium borító (a Lemezgyár papírhiányra hivatkozott); a lemez nyitódala, a Hűtlen barátok pedig egyértelmű utalás volt Presserék távozására.

Az 50. évfordulós jubileumi díszkiadás első CD-je az 1972-ben kiadott kilencszámos anyag korszerűsített változata, bónuszként két korabeli stúdiókislemez négy dala (Hűtlen barátok, Szomorú történet, Régvárt kedvesem, 200 évvel az utolsó háború után) szerepel rajta.

A második CD az album nyers keverését tartalmazza 1972-ből, közönségzaj nélkül, viszont az eredeti lemezről lemaradt két dallal, a 200 évvel az utolsó háború utánnal és a Szeszapóval. Ezen a felvételen hallhatók zenekari beszámolások, humoros megjegyzések is.

A harmadik CD-n Rozgonyi Péter hangmérnök vadonatúj keverésében hallgatható meg az anyag, amely az eredeti, soksávos szalagról készült Molnár “Elefánt” György gitáros felügyelete mellett. Az Élő Omega felvételeinek négy sávját helyenként tizenhét sávra tudták szétválasztani, így lényegesen dúsabb, a mai kor elvárásainak megfelelő hangkép született.

A negyedik CD igazi kuriózum a gyűjtők számára: egy lelkes rajongó, Fizeli Márta 1972. február 8-án a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban egy hordozható magnóval 40 percnyi amatőr felvételt készített az Omega-koncertről. Ezen hallható a Szeszapó eltérő szövegű eredeti változata, a Szexapó, amelynek szövegét a zenekar barátja, a fotós Hendrey Tibor alakja ihlette. A Hűtlen barátokat orgonaszóló vezeti fel, Debreczeni Ferenc pedig előad egy dobszólót. A rajongó nemcsak hangot, képet is rögzített, ezek a fotók szerepelnek a díszdobozba csomagolt 32 oldalas füzetben.

A kiadvány először a december 11-i budapesti lemezbörzén lesz kapható az ELTE Gömb Aulában, ahol a legendás csapat két tagja, Molnár György és Debreczeni Ferenc dedikál.
Az Omega összes felvételének újrakiadása idén augusztusban indult. A most megjelent három további CD közül Az arc (1981) és a XI. (1982) is tartalmaz bónuszdalokat: előbbin a Kisstadion ’80 című Omega/LGT/Beatrice közös lemez omegás dalai kaptak helyet, utóbbin három koncertfelvétel mellett a Hajrá! című kislemezszám, amelyet két korabeli futballsztár, Törőcsik András és Nyilasi Tibor énekével rögzítettek.

A régi dalok korszerűsített megszólalása valamennyi kiadványon Rozgonyi Péter hangmérnöknek köszönhető. Az életműsorozat szerkesztője, a füzetkékben olvasható ismertető szövegek szerzője Majnik László, aki korábban az Illés együttes, az Omega, a Hungária és a Tolcsvay testvérek történetéről írt könyvet lemezeik, dalaik tükrében. Az Omega felállása 1971-től ez volt: Kóbor János (ének), Benkő László (billentyűs hangszerek), Mihály Tamás (basszusgitár), Molnár György (gitár) és Debreczeni Ferenc (dob).

Minden idők legsikeresebb magyar rockzenekara, az Omega világszerte több mint 50 millió albumot adott el. A csapat hatvan éve alakult, és egészen az elmúlt évekig aktív volt – Benkő László és Mihály Tamás 2020 novemberében, Kóbor János tavaly decemberben hunyt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top