+ Képzőművészet

Tichy Gyula festményei nehezen felejthető képek – Jóslat a háborúról

Tichy Gyula

Tichy Gyula a századelő egyik legkülönösebb életművét hozta létre rövid pályája során, és csak egyetlen kiállítása volt életében.

A festő – poéta. Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere címmel nyílt kiállítás pénteken a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) a magyar szimbolizmus egyik kevéssé ismert alkotójának munkáiból.

Tichy Gyula a századelő egyik legkülönösebb életművét hozta létre rövid pályája során: művészete hol kifinomultan dekoratív, hol hátborzongató, mindig talányos, elgondolkodtató, nehezen felfejthető – szólt az 1920-ban, mindössze 41 évesen elhunyt alkotóról a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján az MNG főigazgató-helyettese.

Vigh Annamária kiemelte: Tichy Gyula a képzőművészet mellett intenzíven érdeklődött a tudományok és az irodalom iránt is, szépen induló karrierjét azonban megtörte folyton kiújuló, súlyos betegsége.

Tichy Gyulának életében mindössze egy saját kiállítása nyílt meg öccsével, Kálmánnal közösen, majd az MNG 1979-ben szintén közös tárlaton mutatta be a Tichy-testvérek művészetét.

Egy nagylelkű magánygyűjtő adománya szolgáltatott alkalmat arra, hogy Tichy Gyula munkáiból most megnyílhasson az első önálló tárlat – jegyezte meg.

Földi Eszter, a mintegy 80 festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítás kurátora hangsúlyozta: Tichy Gyula egy sajnálatosan rövid, de annál komplexebb életművet hagyott hátra.

Festészetét és rajzi, grafikai munkásságát az angol és bécsi szecessziós mesterek, Beardsley, Walter Crane és Klimt művei inspirálták, mégis a gépészmérnöki karon kezdte meg tanulmányait, melyeket szintén betegsége szakított félbe.

Gyakori ágyhoz kötöttsége miatt fordult a történelmi festészet helyett a grafika felé, először fa-, majd linóleummetszeteket alkotva. Haldokló tavasz című lapja 1909-ben a Műcsarnok csoportos kiállításán aratott komoly sikert, és ebben az évben jelent meg Egy tusos üveg naplója címmel grafikai albuma is.

Tichy a következő években felhagyott a metszéssel egyre inkább a tollrajzok felé fordulva, melyeket talán készülő tudományos-fantasztikus regényéhez szánt illusztrációkként.

A világháború kitörése igen rosszul érintette lelkileg a sokat betegeskedő alkotót, akinek Jóslat című, utolsó rajzciklusa egyfajta, a háború kedvező lezárásáról szóló, tudományos-fantasztikus gondolatkísérlet – mondta el Földes Eszter.

Az eredetileg Tichy Gyula halálának centenáriumára időzített, ám a pandémia miatt most megnyílt kiállítás 2023. március 5-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top