+ Film

A csehek majdnem duplájára emelik a filmgyártás támogatását

filmgyártás

Ha a költségvetési helyzet a jövőben megengedi, megpróbáljuk tovább emelni a filmgyártás támogatásainak összegét – írta a szaktárca.

Martin Baxa

Hatszáz millió koronával – 800 millióról 1,4 milliárd koronára (23,1 milliárd forint) – növelik jövőre a filmgyártás állami támogatását Csehországban – döntött csütörtökön a cseh kormány.

A kabinet honlapján pénteken megjelent közlés szerint egy filmprojektre ezután legfeljebb 150 millió koronás (2,475 milliárd forintos) támogatást lehet majd adni. Martin Baxa kulturális miniszter korábbi közlése szerint a tárca szakértői munkabizottságot állít fel, amelynek feladata egy jobban működő és stabilabb filmtámogatási rendszer kidolgozása lesz.

Az egy projektre adható pénzösszeg korlátozása ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy több cseh projekt is támogatást kaphasson. Eddig az állami támogatásokat elsősorban külföldi filmstábok vették igénybe.

Az állami filmalap idei támogatási kerete már tavasszal kimerült, ezért a kormány nyáron megemelte az összeget. Martin Baxa már akkor jelezte: megpróbálja elérni, hogy a jövőben a filmalap évente legalább 1,4 milliárd koronát kapjon.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter megerősítette, hogy a filmalap támogatása bekerült a jövő évi költségvetési tervbe. A képviselőház által első olvasatban már elfogadott jövő évi költségvetési terv rekordmértékű, 295 milliárd koronás (4867,5 milliárd forint) hiánnyal számol. Éppen a nagy költségvetési hiány miatt kétséges volt, hogy a filmalap megkapja-e a megemelt állami támogatást.

A filmproducerek kimutatása szerint a külföldi filmstábok 2021-ben rekordösszeget, 12 milliárd koronát (198 milliárd forint) költöttek el Csehországban. A filmtámogatások körüli problémák azonban ahhoz vezettek, hogy az idei évben néhány stáb elhagyni készült Csehországot.

„Ha a költségvetési helyzet a jövőben megengedi, megpróbáljuk tovább emelni a támogatások összegét”

– nyilatkozta a szaktárca vezetője. Martin Baxa ismételten megerősítette, hogy továbbra is érvényben marad a jelenlegi szabályozás azon kitétele, miszerint a külföldi filmstábok visszaigényelhetik a Csehországban általuk bizonyíthatóan elköltött összeg húsz százalékát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top