+ Irodalom

Ki is valójában Annie Ernaux? – A szerkesztője mesél

Annie Ernaux

Annie Ernaux a francia társadalom, a 20. századi francia történelem második felének legjelentősebb krónikása.

Keresés a weben

Annie Ernaux a francia társadalom, a 20. századi francia történelem második felének legjelentősebb krónikása, a kollektív emlékezet megőrzője, aki a saját tapasztalatait leszűrve írja meg történeteit – hangsúlyozta Orzóy Ágnes, a Magvető Kiadó szerkesztője annak kapcsán, hogy a francia szerző kapja idén az irodalmi Nobel-díjat.

Annie Ernaux mindegyik alkotása önéletrajzi ihletésű. Legkiemelkedőbb műve, amellyel berobbant a köztudatba, az Évek című 2008-as történelmi emlékirata, amely magyarul tavaly jelent meg a Magvető Kiadónál Lőrinszky Ildikó fordításában. Ebben a könyvében az író a II. világháború után, egészen Nicolas Sarkozy köztársasági elnökké választásáig, a 2000-es évek elejéig mutatja be a fejlődő francia társadalmat egy nő megrázó történetén keresztül – tette hozzá az Évek és egy másik Ernaux-regény, a Lánytörténet magyar kiadásának szerkesztője.

A Lánytörténetben, amelynek magyar fordítása 2020-ban jelent meg, Annie Ernaux az 1958-as Franciaország világát eleveníti fel, amikor 17 éves volt. Mint Orzóy Ágnes rámutatott, Annie Ernaux munkásosztálybeli családból származik egy normandiai kisvárosból, Yvetot-ból, ahol katolikus környezetben nagyon zárt életet élt, szülei szatócsboltot vezettek. Majd egy nyáron táborba került, ahol kinyílt számára a világ, megtapasztalva a szabadság ízét megismerkedett egy fiúval, akivel együtt töltöttek egy éjszakát és ennek a következményeit, további életére gyakorolt hatását meséli el a történetben.

Kiemelte, hogy ugyan női szemszögből láttatja a történelmet, a társadalmat és az ideológiákat, olyan őszintén beszél saját életéről és koráról, hogy mindenki elég könnyen azonosulni tud vele.

A 81 éves francia írónőnek eddig 23 könyve és több publikációja jelent meg. Legújabb kisregényében, a Le jeune homme-ban egy nála jóval fiatalabb férfival való kapcsolatát idézi fel. 2000-ben jelent meg L’événement című regénye, amelyből film is készült Audrey Diwan rendezésében. Ebben a könyvben fiatalkori abortuszának megrázó és részletekbe menő történetét dolgozza fel.

A francia irodalmon belül Annie Ernaux az autofiction műfaj képviselője, amely részben önéletrajzból és részben fikcióból építkezik. E népszerű műfaj képviselője még Catherine Millet, Emmanuel Carrere vagy Édouard Louis. A francia kritikusok Simone de Beauvoir-hoz is szokták hasonlítani a francia nőkre gyakorolt hatása miatt, de azért is, mert “a tudatát és a személyes emlékeit úgy írja meg, hogy azok kollektív emlékezetté válnak” – fogalmazott Orzóy Ágnes.

Magyarul korábban két kisregénye, az Árulás és az Egy asszony jelent még meg 1997-ben Szávai János fordításában, a Széphalom Könyvműhely gondozásában.

Mint Orzóy Ágnes elmondta, a Magvető Kiadó tervezi további regényei magyar kiadását, jelenleg több könyvről is tárgyalásokat folytatnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top