+ Tudomány

A Hosszú Menetelés 5B irányítás nélkül zuhant a Földre

hosszú menetelés 5b

A Hosszú Menetelés 5B rakétát múlt vasárnap használták a Ventien, legénység nélküli űrhajó indítására a Mennyei Harmóniákhoz.

Az irányítás nélkül a Földre zuhanó űrrakéta miatt felelőtlennek nevezte Pekinget az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Irányítás nélkül zuhant szombaton a Földre egy kínai űrrakéta – közölték az amerikai védelmi minisztérium munkatársai, akik felrótták Pekingnek, hogy nem osztottak meg információt az objektum veszélyes visszatéréséről.

Az amerikai űrparancsnokság megerősítette, hogy a Hosszú Menetelés 5B elnevezésű rakéta szombaton az Indiai-óceán felett lépett be a Föld légkörébe, ám a törmelékek szétszóródása és a becsapódás helyével kapcsolatos kérdéseket Kínához irányította.

A Hosszú Menetelés 5B rakétát múlt vasárnap használták a Ventien legénység nélküli űrhajó indítására. Annak a három modulnak a második darabját szállította, melyekkel Kína a Tienkung űrállomás építését akarja befejezni.

Bill Nelson, a NASA igazgatója szombaton bírálta Pekinget, felelőtlennek és kockázatosnak nevezve, hogy Peking nem osztotta meg a rakéta visszaérkezésének részleteit.

„Minden űrhajózó országnak követnie kell a legjobb, bevált gyakorlatot, és előre közölnie kell az ilyen jellegű információt, hogy a törmelék becsapódásának kockázatáról megbízható előrejelzést lehessen készíteni, különösen olyan nagy súlyú teherszállítók, mint a Hosszú Menetelés 5B esetében, melyek becsapódása jelentősen veszélyezteti az emberi életet és az anyagi javakat”

– közölte Nelson.

Az Aerospace Corp kormányzati finanszírozású nonprofit kutatóközpont szerint felelőtlenség volt hagyni, hogy a rakéta teljes, 22,5 tonnás magfokozata kontroll nélkül zuhanjon vissza a Földre.

A washingtoni kínai nagykövetség egyelőre nem nyilatkozott. A hét elején Kína közölte, hogy szorosan követi a törmelék útját, amely nem jelent kockázatot az emberekre.

Egy másik kínai Hosszú Menetelés 5B rakéta darabjai Elefántcsontpartra zuhantak 2020-ban, sérültekről nem érkezett jelentés, de több épület megrongálódott.

A Tienkung űrállomás Peking ambiciózus űrprogramjának egyik koronaékszere. A Hosszú Menetelés 5B által meghajtott új modul hétfőn dokkolt a Tienkung központi moduljához, és a három űrhajós, aki június óta a fő részlegben tartózkodik, belépett az új laborba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top