+ Képzőművészet

ArtColony Cered – Szoborpark lesz Salgótarján központjában

ArtColony Cered

Augusztus elsejétől nyolc ország 18 alkotója közreműködésével rendezik meg az ArtColony klasszik művésztelepet.

fotó: ArtColony Cered

Szoborparkot hoznak létre Salgótarjánban a ceredi ArtColony Nemzetközi Művésztelepen készülő alkotásokból – írta a művészeti vezető.

Fürjesi Csaba elmondta: a szobrásztelep után kezdődő klasszik művésztelep idei tematikája a groteszk lesz, majd augusztus 13-án ArtPiknik Fesztivállal zárják a 2022-es, idén 27. alkalommal megrendezett művésztelepet.

A salgótarjáni születésű festőművész ismertette: Salgótarján ebben az évben ünnepli várossá válása századik évét.

Az egész éves ünnepi programsorozat részeként az ArtColony Nemzetközi Művésztelep felkérést kapott az önkormányzattól, hogy városi szoborparkot hozzon létre Salgótarján központjában, az önkormányzat melletti dísztéren.

Az ArtColony Cered szervezésében öt ország kilenc művésze kapott felkérést, hogy részt vegyen a programban. A magyar alkotók mellett Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Litvániából érkeznek szobrászok. A műalkotások július 22. és 31. között a ceredi művésztelepen készülnek, majd ősszel egy nagyszabású városi ünnepségen avatják fel őket – mondta Fürjesi Csaba.

Szólt arról is, hogy augusztus elsejétől nyolc ország 18 alkotója közreműködésével rendezik meg az ArtColony klasszik művésztelepet. Idén „a groteszk mint az életünkben jelenlévő esztétikai minőség” témakörében zajlik az alkotómunka.

A művészeti vezető közölte: a világ aktuális eseményeire, látható problémáira „az utolsó vacsora” mottójával filmet is forgatnak, az eredményt számos más helyszín mellett az Európai Kulturális Főváros programsorozat részeként is láthatják majd az érdeklődők. A művészek kollektív munkával akarják felhívni a figyelmet a globális felmelegedés problémájára, vagy arra, hogy a megtermelt élelmiszer egynegyede a szemétbe kerül.

Augusztus 13-án olyan minifesztivállal zárják a művésztelepet, amelyre meghívják a többi művészeti ág képviselőjét is, zenészeket, színészeket, irodalmárokat, hogy együtt ünnepeljék a művészet pozitív erejét, a művészeti programok mellett bemutatkozik a hagyományos palóc konyha, lesz látványsütés és meg lehet kóstolni a mátraaljai borokat is.

A ceredi művésztelepet Sánta László, Kun Cecília (a telep művészeti menedzsere) és Fürjesi Csaba (művészeti vezető) alapította 1996 júniusában. Az azóta eltelt 26 év alatt több száz, különféle műfajt képviselő művész és művészeti szakember kapcsolódott be a munkába.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top