+ Ajánló

A Margitszigetre költözik az Irodalom Éjszakája

Irodalom Éjszakája

Az Irodalom Éjszakája egy háromnapos programsorozat, ahol minden este különböző nemzetek szerzőitől hangzanak el szövegek.

Fotó: Németh András

Idén az Irodalom Éjszakája programsorozat június 1-3. között lesz a Margitszigeten, erről a rendhagyó irodalmi programról a Cseh Centrum igazgatónője, Adéla Gálová igazgatónő, valamint Gál Róbert és Segesdi Móni programszervezők meséltek.

Irodalom Éjszakája, 2022. június 1-3., Margitsziget. Információk az esemény hivatalos honlapján és facebook-oldalán.

Az Irodalom Éjszakája

Az Irodalom Éjszakája egy háromnapos programsorozat, ahol minden este különböző nemzetek szerzőitől hangzanak el szövegek különleges helyszíneken. Idén a Margitszigeten lesz az esemény, június 1-3. között a Vígszínház színészei olvasnak fel 25 ország 25 írójától. Minden este nyolc ország íróinak szövegei hangzanak el minden félórában, a harmadik napon pedig lesz egy meglepetéshelyszín is. Az előadások ingyenesen, regisztráció nélkül látogathatóak, így minden vendég saját magának állíthatja össze a programot. A felolvasások 10-15 percig tartanak, könnyen át lehet érni a többi helyszínre, így aki igazán elkötelezett, az mindegyik felolvasást fel tudja keresni. A programtervezésben segít az alábbi programbontás.

A huszonöt résztvevő országból a legtöbb már a korábbi rendezvényeken is részt vett, azonban idén két új ország is felbukkan: az egyik Dél-Korea; a másik pedig Ukrajna, mely az Irodalom Éjszakája díszvendége lesz. Az országok mindegyike tagja a külföldi kulturális intézeteket összefogó EUNIC-nak. A budapesti program a Cseh Centrum szervezésében valósul meg, de nemcsak Budapesten lesz Irodalom éjszakája, június 16-18. között Debrecenben is látható és hallható lesz a programsorozat. A szövegek itt nem változnak, az előadók és a rendezők viszont igen: ugyanis itt már negyedik éve a Csokonai Színház a partnerintézmény és állandó belvárosi helyszíneken történnek a felolvasások.

A szövegek

Az Irodalom éjszakája minden évben egy központi téma köré gyűjt lazán kapcsolódó szövegeket, az idei téma a Szigetek. A résztvevő intézetek három szöveget javasolnak, amik szerintük illenek ehhez a témához és reprezentálják kortárs irodalmukat, ezek közül pedig Nagy Gabriella, a Litera főszerkesztője választ ki egyet-egyet.

A sziget évezredek óta visszatérő metaforája az irodalomnak, és az idén kiválasztott szövegek közül természetesen több szorosan is kapcsolódik hozzá: ilyen például az izraeli David Grossman Csak játszik velem az élet című regénye, Ulla-Lena Lundberg finn szerző Åland-szigeteken játszódó története, vagy a cseh Dora Kapralová elbeszéléskötete is, amely valóban létező és elképzelt szigetekre is elviszi a befogadót.

A szerzők között vannak olyanok, akiket a magyar olvasók is jól ismernek: ilyen a Nobel-díjas Orhan Pamuk, a Nagy-Britanniát képviselő Bernardine Evaristo, a német Terézia Mora, a norvég Roy Jacobsen, vagy a katalán Irene Solà, akinek Énekelek, s táncot jár a hegy című tavaly megjelent regénye itthon is nagy sikert aratott.

Emellett vannak olyan szövegek is, amelyek máshol még nem hozzáférhetőek a magyar olvasók számára: ilyen például a szlovén Eva Mahkovictól, az észt Aino Perviktől, vagy a román Florin Irimiától elhangzó részlet, utóbbi kettő a közeljövőben könyv alakban is napvilágot lát. Az Irodalom Éjszakája egyik célkitűzése az is, hogy ne csak az írók, hanem a fordítók is kapjanak a rivaldafényből, így mindannyiukról született külön facebook- és instagramposzt, és az esemény honlapján is lehet róluk olvasni.

A felolvasásokon duplán megéri figyelni, ugyanis minden estéhez kapcsolódóan lesz egy-egy nyereményjáték: aki az előre megadott kérdésekből legalább négyre helyesen válaszol másnap tíz óráig, az könyvcsomagot nyerhet, amely természetesen az Irodalom Éjszakáján felolvasott szerzőktől is tartalmaz címeket.

A felolvasások

A budapesti Irodalom Éjszakája kétévente választ új partnerszínházat, idén fognak először a Vígszínház színészei felolvasni. Kovács Krisztina dramaturg feladata volt, hogy a szövegeket a színészekhez párosítsa, azt pedig a rendezőkkel közösen (Orosz Ákos, Dino Benjámin, Hegedűs D. Géza) döntötték el, hogy ki melyik helyszínen olvasson fel.

A Margitsziget közel van a színházhoz, így nem véletlenül esett erre a választás. Erről mesélt Segesdi Móni, a projekt egyik koordinátora:

A program előkészítése során feltérképeztük a Margitszigeten szóba jöhető helyszíneket – ezekből nincsen nagyon sok, de sikerült nyolc olyat találni, ahol nyitottan és együttműködően viszonyultak ehhez a projekthez. Hagyományosan az is célunk, hogy olyan helyszíneket keressünk, amikről az embereknek nem feltétlenül az irodalom jut eszébe, vagy nehezebben hozzáférhetőek.

Ilyen helyszín például a Szent Mihály-kápolna, amely rendszerint csak heti egy mise idejére nyit ki, vagy a nagyközönség számára egyáltalán nem látogatható Wesselényi Csónakház. De különleges helyszín még a Víztorony is, ahol ugyan 152 lépcsőt kell megmászni, a fáradságért viszont kárpótol a panoráma és az irodalmi élmény.

Az idei program harmadik napjának lesz egy pop-up helyszíne is, amely Jónás névre hallgat. A mozgó közösségi térként működő utánfutót Tóth Andrej képzőművész álmodta meg 2019-ben. Itt az észt szöveg fog elhangzani Márkus Luca előadásában, és bár az egyelőre titok, hogy Jónás pontosan hol lesz a Margitszigeten belül, de pár napon belül ez is kiderül: ehhez érdemes figyelni az Irodalom Éjszakája honlapját és facebook-oldalát.

A Cseh Centrum igazgatónője, Adéla Gálová külön kiemelte az Irodalom Éjszakája egyik új célkitűzését:

Pár évvel ezelőtt Prágában dolgoztam egy másik fesztiválon, ahol nagyon fontos szempont volt az akadálymentesség, ezt pedig szerettem volna magammal hozni ide is. Emiatt minden nap lesz egy olyan helyszín, ahol lesz jelnyelvi tolmácsolás; a látássérültek számára pedig mindhárom nap lesz egy alkalommal személyes kíséret is, illetve mindenütt feltüntetjük azokat a helyszíneket, amik mozgássérültként is megközelíthetőek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top