+ High-tech

A Kubernetes hazai szolgáltatónál is elérhető

KUbernetes

A szóban forgó technológia a fejlesztők számára nagyszerű, hiszen kóddal le lehet írni a Kubernetes segítségével a teljes infrastruktúrát.

Magyarországon is egyre inkább élénkül a kereslet a Kubernetes technológia iránt, amit röviden K8s-ként szokás emlegetni. A megoldás 2015 óta létezik, néhány esztendő elteltével világszerte el is terjedt.

Sikere elsősorban abban rejlik, hogy a felhasználói olyan funkciókat élvezhetnek, amelyek jelentős mértékben segítik a fejlesztői feladatok elvégzését, ezzel pedig a rohamtempóban történő digitalizáció tekintetében tudnak előnybe kerülni a vállalatok.

Mi is az a Kubernetes tulajdonképpen?

A Kubernetesről annyit érdemes tudni dióhéjban, hogy egy nyílt forráskódú orkesztrációs eszközről van szó, amelyet arra terveztek, hogy képes legyen kezelni mikroszolgáltatásokat, valamint konténeres alkalmazásokat. Fő előnyei között említhető a kóddal leírható rugalmas infrastruktúra, a konténerek méretének egyszerű skálázhatósága, de érdemes még idevenni az automatizációt és a mobilitást is.

Üzleti döntéshozók számára ideális

Ha lényeges szempont, hogy az informatikai infrastruktúra rendkívül magas szinten álljon rendelkezésre, továbbá egyenlő legyen a terhelés elosztása, akkor a Kubernetes jó választás lehet a vállalat méretétől függetlenül. Ha egy cég olyan terhelést kap, ami csak időleges, kiemelten fontossá válhat a meglévő erőforrásoknak a hatékony kezelése.

Jól jön ilyen esetben az, ha az informatikai környezetet rugalmasan fel vagy éppen le lehet skálázni. Ehhez fejlett konténer orkesztációs rendszerre van szükség.

Növekszik iránta az igény

A szóban forgó technológia a fejlesztők számára nagyszerű, hiszen kóddal le lehet írni a Kubernetes segítségével a teljes infrastruktúrát, így a rendszerek üzemeltetése hatékonyabbá válik. A fejlesztőknek ugyanakkor nyitottnak és alkalmazkodónak is kell lenniük, akik a K8s-t használják. A fejlesztőknek időre lesz szükségük, mire megtanulják a Kubernetes minden csínját-bínját.

A hazai RackForesthez igen sokféle területről futnak be megkeresések a K8s kapcsán. Hírportálokhoz, egészségügyi alkalmazásokhoz vagy akár videómegosztó portál felület kezeléséhez is alkalmas a technológia, a közös bennük az, hogy nagyobb projektek.

A szóban forgó RackForest ügyfelei bérelnek egy fizikai szervert, erre kerül feltelepítésre a Kubernetes rendszer. A hálózat és környezet beállítását követően az egyes ügyfelek az informatikai szakembereikkel tudják aztán kezelni az alkalmazásaikat.

Kinek éri meg?

Miután a vállalatok szemszögéből nézve nagyobb informatikai felkészültségre van szükség a K8s rendszerhez, így jelen állás szerint csak nagyobb méretű vállalatoknak éri meg beruháznia a Kubernetesre.

A cél azonban az a RackForest szerint, hogy a Kubernetest a jövőben mindenki meg tudja fizetni. Ezt úgy lehet elérni, ha a jövőben már nem kell egész szervert bérelni a technológia igénybevételéhez. Az osztott Kubernetes szolgáltatás még csak a termékfejlesztés fázisnál tart, ám ezt követően ideális esetben nagyságrendekkel olcsóbb lehet a most még hétszámjegyű technológia.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top