+ Film

Elhunyt William Hurt

William Hurt

William Hurt különleges férfi-karaktereket formált árnyaltan pályája kezdetén, a neo noir-tól a romantikus filmekig…

Pókasszony csókja, Egy kisebb isten gyermekei, A híradó sztárjai, csupán három emblematikus film William Hurt gazdag és sokoldalú életművéből, amelyekért Oscarra jelölték.

A díjat a Pókasszony meleg bebörtönzöttjéért el is nyerte. Az utóbbi években a Marvel-univerzum filmjeiben láthattuk viszont. Nem várhatunk azonban tőle újabb remek alakítást, március 13-án, 71 éves korában elhunyt – írja a hvg.hu.

A díjak és jelölések már pályája kezdetén megtalálták, később még egy Oscar-jelölést kapott, ekkor már a legjobb férfi mellékszereplőként David Cronenberg 2005-ös, Erőszakos múlt című filmjéért.

William Hurt különleges férfi-karaktereket formált árnyaltan pályája kezdetén, a neo noir-tól a romantikus filmekig rendkívül széles skálán játszott a későbbiekben, míg főhősből karakterszínésszé formálódott az utóbbi évtizedekben.

Alkalmi turista, A test melege, Gorkij-park – sorolhatnánk még további emlékezetes filmjeit. De ha csak a Pókasszony selyemköntösös figuráját hozta volna, már felejthetetlen lenne. Érzékenyen és értőn filmre vitt, nem ritkán marginális figurákban alkotott igazán nagyot. Egy héttel a 72. születésnapja előtt hunyt el.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Kovács Bodor Sándor szerint:

    Oscar-díj:
    1986. legjobb férfi főszereplő (A Pókasszony csókja)
    BAFTA-díj:
    1986. legjobb színész (A Pókasszony csókja)
    Cannes-i filmfesztivál:
    1985. legjobb férfi alakítás díja (A Pókasszony csókja)
    Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége:
    1985. legjobb színész (A Pókasszony csókja)

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top