+ Zene

Joséphine Baker újratemetése

Joséphine Baker

Joséphine Baker az eltévelyedés századában szabadsággal, könnyedséggel, vidámsággal, szépséggel vívta számos harcát.

Negyvenhat évvel halála után jelképesen újratemették kedden Joséphine Baker amerikai származású francia énekes- és táncosnőt, revüsztárt, a második világháború alatti francia ellenállás egyik kiemelkedő alakját a francia történelem nagyjainak végső nyughelyén, a párizsi Panthénonban. Az első fekete nőre a francia nemzet legnagyobbjai között Emmanuel Macron államfő emlékezett.

A nemzeti lobogóval letakart üres koporsót a hadsereg pilótái vitték be a Panthéonba mintegy 8 ezer egybegyűlt előtt, miközben a művész egyik leghíresebb sanzonja, a Me revoila Paris (Ismét itt vagyok Párizsban) csendült fel. Joséphine Baker földi maradványai a család kérésére a monacói temetőben maradtak, Grace Kelly monacói hercegnő sírja közelében, aki élete utolsó éveiben menedéket biztosított az amerikai-francia sztárnak.

A koporsót szerdán helyezik el végső helyére a kripta 13-as sírhelyén, Maurice Genevoix író mellé.

Miközben a neogótikus épület falára a Joséphine Bakerről készült legismertebb fotókat vetítették ki, egy korabeli hangfelvételen a művész egy újságírói kérdésre úgy mutatkozott be, hogy „ő az, akit Franciaország örökbe fogadott”. Majd amikor az újságíró megkérdezte tőle, hogy a náci megszállás idején miért lett ellenálló, azt válaszolta:

„az emberi méltóság védelméért”.

Az ünnepségen az első sorban foglalt helyet Joséphine Baker örökbe fogadott gyerekei közül 11, számos politikus és művész, valamint Albert herceg, monacói uralkodó is.

A Freda Josephine McDonald néven 1906. június 3-án az amerikai Saint Louisban született, majd házassága révén francia állampolgárságot szerzett revüsztár a hatodik nő a Panthéonban nyugvó nyolcvan francia történelmi személyiség között.

„Az én Franciaországom Joséphine”

– mondta Emmanuel Macron ünnepi beszédében, megemlékezve „a háborús hősről, a harcosról, a táncosnőről, az énekesnőről, a feketéket védő feketéről, de mindenekelőtt az emberi nemet védő nőről”.

„Joséphine Baker az eltévelyedés századában szabadsággal, könnyedséggel, vidámsággal, szépséggel vívta számos harcát”

– fogalmazott a francia elnök, mielőtt részletesen beszélt a művésznek a francia ellenállásban vállalt szerepéről, amellyel „választott hazáját az élete kockáztatása árán szolgálta”.

„Számítás és dicsőség hajhászása nélküli folytatott küzdelmet a szabad Franciaországért”

– hangsúlyozta.

A feketék elleni szegregáció elöl menekülve Joséphine Baker 1925-ben érkezett először Párizsba a Revue Negre tagjaként. Modern táncával és egyszerű, nem sokat takargató ruhájával (mindössze egy fürt banán lengett csípője körül) pillanatok alatt meghódította a közönséget. Rövidesen a varieték, köztük a Folies Bergere legkedveltebb attrakciója lett, a turisták és a gyerekek ezerszám vásárolták a banánszoknyás Joséphine-babákat. Tekintélyes fizetését ruhákra, ékszerekre és állatokra költötte, a leopárdját olykor pórázon sétáltatta a Champs Élysées-n.

1927-ben ő volt a legtöbbet kereső európai híresség, egyben a világ legtöbbet fotózott nőinek egyike, aki mintegy 40 ezer levelet, köztük házassági ajánlatokat kapott. 1930-ban mutatkozott be énekesnőként, rajongói között tudhatta Ernest Hemingwayt, Edith Piafot, George Gershwint, Georges Simenont és Pablo Picassót is. 1927-től – első fekete sztárként – néhány filmben is feltűnt, 1934-ben egy külön az ő számára írt operában lépett színpadra. Magyarországon kétszer járt, Kosztolányi Dezső glosszát, Zerkovitz Béla Gyere, Joséphine címmel dalt írt róla, élete színházi előadást is ihletett.

A francia állampolgárságot 1937-ben kapta meg, amikor harmadszorra is férjhez ment egy zsidó cukorkereskedőhöz. A pár később elvált, de Joséphine Baker segített volt férjének és családjának elmenekülni a németek által megszállt Párizsból.

A táncosnő a világháború alatt először a Vöröskeresztnek dolgozott, majd a francia ellenállási mozgalomhoz csatlakozott, gyakori utazásain és a nagykövetségi fogadásokon futárként továbbította az információkat, 1942-től a Közel-Keleten és az Észak-Afrikában állomásozó szövetséges csapatokat szórakoztatta, Párizsba csak 1944-ben, a város felszabadulása után tért vissza. A háború alatti helytállásáért számos magas kitüntetéssel ismerték el, egyebek mellett megkapta a Becsületrendet is.

„Franciaország tett azzá, aki vagyok, örök hálával tartozom neki”

– mondta később a francia kémelhárításban betöltött szerepéről. Egész életében a diszkrimináció ellen harcolt, negyedik férjével 12 gyereket fogadott örökbe a világ minden tájáról, szivárványtörzsnek nevezett családját egy franciaországi kastélyban nevelte. Martin Luther King oldalán bekapcsolódott szülőhazája polgárjogi mozgalmába is, 1963 augusztusában ő is felszólalt, mielőtt a tiszteletes több százezres tömeg előtt elmondta híres „Van egy álmom” kezdetű beszédét.

Utolsó éveiben megrendült egészségi állapota, de 1973-ban egy amerikai művésszel még összekötötte életét. 1975. április 8-án, pályakezdésének 50. évfordulóján Párizsban hírességekkel tűzdelt nézőtér ünnepelte a 68 éves sztárt. Órákkal később kómába esett, és hiába szállították kórházba, 1975. április 12-én meghalt az „arany karmú fekete párduc”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top