+ Film

Ulrich Gábor rövidfilmje kíséri a mozikban Az örökbeadást

Ulrich Gábor

Ulrich Gábor 1967-ben született Balázs Béla-díjas mozgóképművész, képzőművész a ’90-es évek óta alkot aktívan.

A korábban Oscar-díjra jelölt Uberto Pasolini (Alul semmi – legjobb film jelölés) megható új filmje, Az örökbeadás (12) december 23-tól látható a hazai mozikban, méghozzá egy magyar animációs filmmel kísérve: a korábban a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő alkotás előtt Ulrich Gábor Dűne című rövidjét vetítik majd.

Ulrich Gábor 1967-ben született Balázs Béla-díjas mozgóképművész, képzőművész a ’90-es évek óta alkot aktívan. Munkáira jellemző a kísérletezés, témáiban gyakran az emberi test organikus struktúrája jelenik meg, melyet képzőművészeti oldalról vizsgál. Mielőtt című kisfilmjével 2005-ben jelölték a rangos Cartoon d’Or díjra. Ulrich szerzői kisfilmjei számos neves fesztiválon versenyeztek, mint például az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, vagy a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

A Dűne minimalista képi világú animációs rövidfilm, amely domináns hangi világával válik egyszerre történetmesélő és absztrakt alkotássá. Karafiáth Orsolya ezt írta a filmről:

„A hangok, mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben.”

A Dűne számos hazai és külföldi elismerés mellett elnyerte a Genfi Kortárs Művészeti Centrum díját és a Magyar Filmkritikusok díját. Eddig öt földrész több mint harminc országának fesztiválja választotta versenyprogramjába. A négyperces kísérleti alkotás tökéletes hangulati átvezetést nyújt Az örökbeadás történetéhez.

Az örökbeadás főszereplője a harmincas évei közepén járó egyedülálló apa, John (James Norton), aki a lehető legtöbbet szeretné a kisfiának nyújtani. Amikor a férfi megtudja, hogy egy betegség miatt csupán néhány hónapja van hátra, kétségbeesett keresésnek indul, hogy új szülőket találjon, és biztosítsa a gyermeke jövőjét az ő halála utáni időkre is. A szívbemarkoló és felemelő alkotásban egy írországi, egyszerű munkás mutat példát sokaknak felelősségtudatból, önzetlenségből és a szeretet erejéből.

A valós események nyomán készült Az örökbeadás a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, a Mozinet forgalmazásában Ulrich Gábor Dűnéjével kísérve december 23-tól látható a hazai mozikban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top