+ Fotó

Krakkó 58 gyönyörű képen – Kovács Bodor Sándor fotói

Krakkó

Krakkó Lengyelország második legnépesebb városa. Lakosainak száma 760 000, elővárosokkal együtt 1 250 000 fő.

Krakkói gyors

Krakkó Lengyelország második legnépesebb városa. Lakosainak száma 760 000, elővárosokkal együtt 1 250 000 fő.

1795-ig Lengyelország fővárosa volt, bár ezt a szerepet Varsó a 19. század elején átvette tőle, amikor idekerült a Szejm és a lengyel király székhelye.

Krakkó a Kis-lengyelországi vajdaság fővárosa, a krakkói agglomeráció központja és járási jogú város. A vajdaság hivatalai mellett itt székel a Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia (PAU),  a Nemzeti Tudományos Központ (NCN) és a Lengyel Köztársaság Különleges Alakulata.

A város kulturális, oktatási és turisztikai központ, a Krakkói főegyházmegye székhelye. Fontos közúti és vasúti csomópont. Balicében található a második legnagyobb nemzetközi lengyel repülőtér. A Visztula (Wisła) folyó partján terül el, a folyó felső részén.

Krakkó Lengyelország egyik legfontosabb kulturális központja és Európa egyik fő turisztikai célpontja. A történelmi Óváros és a Kazimierz kerület 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 2000-ben Krakkó elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. 2008-ban közel 7,5 millió turista kereste fel, köztük 2 millió külföldi.

(https://hu.wikipedia.org/wiki/Krakk%C3%B3)

Fotó: Kovács Bodor Sándor

Krakkó

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top