+ Képzőművészet

Öngyilkossággal fenyegetőzött egy csoport a Prado Múzeumban

Tiltakozó akcióba kezdett, és öngyilkossággal fenyegetőzött a 40 évvel ezelőtti tömeges repceolaj-mérgezés életben maradt kárvallottjainak csoportja a madridi Prado Múzeumban kedden, követelve, hogy a spanyol miniszterelnök fogadja őket.

A héttagú csoport a képtár legnépszerűbb termében, Diego Velázquez ikonikus festménye, Az udvarhölgyek (Las meninas) előtt sorakozott fel transzparensével, hat órát adva a kormánynak, hogy teljesítse a követelést.

Carlos Chaguaceda, a múzeum kommunikációs vezetője az Antena3 csatornának elmondta: a termet azonnal kiürítették, és a rendőrséggel együttműködve a tiltakozókat meggyőzték, hogy hagyják el a helyiséget. A hatóság a csoport két tagját őrizetbe vette, a többiek szabadon távozhattak.

Figyelemfelkeltő akció volt, mert az állam magára hagyta a károsultakat – nyilatkozott a sajtónak az akció után Miguel Ángel Sánchez, a mérgezés salamancai áldozatai érdekvédelmi szervezetének elnöke.

Mint mondta, a kormány nagyon szolidáris más áldozati csoportokkal, de a repcemérgezés károsultjaival nem, és hiába keresik folyamatosan hivatalos úton a kabinetet, leveleik válasz nélkül maradnak.

Beszélt arról, hogy a mérgezés következményeként az érintettek szenvedéssel és folyamatos fájdalommal élik mindennapjaikat, s ez a családjuktól is rengeteg áldozatot igényel, és nagy anyagi terhet ró rájuk.

Még ebben a hónapban szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni Pedro Sánchez miniszterelnökkel, hogy ismertessék követeléseiket, amelyek között egyebek mellett a rokkantsági nyugdíjak felülvizsgálata, átfogó segítséget nyújtó egészségügyi intézmény kijelölése, valamint a terápiák finanszírozása szerepel.

Spanyolországban a szegényebb kerületek piacain 1981-ben ellenőrzés nélkül, hamisított étolaj került forgalomba, amelytől ötezren meghaltak és 60 ezren megbetegedtek, közülük 25 ezren maradandó egészségkárosodást szenvedtek. A mérgezés egyebek között tüdőkárosodást, immunbetegségeket, ízületi deformitást, mozgásszervi megbetegedéseket, bénulást idézett elő.

A legfelsőbb bíróság 1997-ben megállapította a spanyol állam felelősségét a mérgezés miatt, és kártérítést ítélt meg az áldozatoknak.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    Döbbenetes! -mintegy háborús vesztesség…
    -amint nálunk is a “devizahiteles” svájci frankos terrormerénylet…
    Felmérhetetlen tragikus következményekkel…

  2. Gyzoltan szerint:

    A “devizahiteles” terrormerénylet embervesztessége hasonló, mintegy megegyezik 1956 embervesztességével…
    Százezer számra menekült, kényszerült menekülni, széledt szét, a magyarság a bizonytalan nagyvilágban…
    A merénylők ugyanazok! Az Ugyanazok!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top