+ Képzőművészet

6,1 milliárd forintért kelhet el ez az Andy Warhol-festmény

A várakozások szerint akár több mint 20 millió dollárért (6,1 milliárd forintért) is elkelhet Andy Warhol Jean-Michel Basquiatról festett portréja, amelyet egy közelgő New York-i árverésen kínálnak eladásra.

Az 1982-ben készült portréra a Christie’s 21. századi művészeti aukcióján lehet licitálni november 11-én. A képet a magazinkiadó és műgyűjtő Peter Brant adja el, akinek Basquiat és Warhol alkotásaiból is szép kollekciója van – írja a The Hollywood Reporter.

A portrét Warhol speciális oxidációs eljárásával készítette, az akkor 22 éves Basquiat arcképét fekete tintával nyomta a fémes narancssárga felületű vászonra.

Mint Alex Rotter, a Christie’s 20. és 21. századi művészetért felelős elnöke felidézte, Basquiat egy új generációt szimbolizált, és Warhol ezt mindenkinél korábban felismerte.

A képet először bocsátják árverésre. Brant két évtizeddel ezelőtt vásárolta a művet Tony Shafrazi New York-i galériájából, és 2018-19-ben kölcsönadta a Whitney Múzeum retrospektív Warhol-kiállításához. Ezt megelőzően a berlini Neue Nationalgalerie és a londoni Tate Modern is bemutatta, továbbá Tokióban, Milánóban és Helsinkiben is kiállították.

A Basquiat-portrét október 7. és 10. között a Christie’s Hongkongban állítja ki. Október végén az árverési ház Los Angelesben is bemutatja, mielőtt New Yorkba szállítaná a novemberi aukcióra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top