+ Film

Nyilvánosságra hozták az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének névsorát

A kulturális és filmes világ elismert alkotóiból áll idén is az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál szakmai és kritikus zsűrije. A versenyprogramot szeptember 21-25. között, mintegy 1500 percben, 25 órányi vetítési időben nézheti meg a közönség.

Hamarosan megkezdődik Szegeden az egyik legjelentősebb nemzetközi operatőri seregszemle. Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál szakmai zsűrijében olyan neves művészek ülnek, mint Szabó Gábor, filmoperatőr, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének alapító tagja és elnöke, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Horvát Lili, a „Felkészülés határozatlan ideig tartó együttlétre” című magyar romantikus dráma rendezője, Bogdán Árpád, többek közt a 2018-as Genezis film direktora, Willie Nel, dél-afrikai származású operatőr, a ZSIFF tavalyi fődíjasa, és Zurbó Dorottya, filmrendező, akinek  a 2018-as „Könnyű leckék” című nagysikerű dokumentumfilmet köszönhetjük. A hagyományokhoz híven idén is lesz kritikus zsűri, melyet ezúttal Gyürke Kata, Gyenge Zsolt, és Kovács Bálint alkot. Emellett ebben az évben is felállítják a diákzsűrit, valamint újdonságként az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűrit is.

A fesztivál idén is rendkívül népszerű volt az alkotók körében: több mint 400 nevezés érkezett a világ minden tájáról, Európán kívül többek közt a Fülöp-szigetekről, Togóból, Dél-Koreából, valamint szép számmal neveztek spanyol nyelvű filmeket a dél-amerikai kontinensről. Versenybe száll két 2019-es világsikerű film is: a dél-koreai „Élősködők” és a francia „Portré a lángoló fiatal lányról” című mű is. A hazai mezőnyből többek között Hajdu Szabolcs „Békeidő”, Felméri Cecília „Spirál”, valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett „Fűzfa” című alkotás is megméretteti magát.

A hivatalosan szeptember 21-től 25-ig meghirdetett fesztivál valójában már 20-án elkezdődik a nulladik nappal, ugyanis az OFF programban vetítik le az időhiány miatt versenybe nem került színvonalas műveket, továbbá a Belvárosi Mozi pandémiás helyzetre reagáló pályázatában díjat nyert karanténfilmeket.

Az idei fesztivál a helyi értékekre is ráirányítja a figyelmet: a nyitófelvonuláson például a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulását láthatják az érdeklődők. A filmes utánpótlás műhelyeként a Makói Videóműhely mutatkozik be, amely nem kevés sikeres filmes szakembert bocsátott az útjára, például Balázs István Balázs operatőrt, aki a 2020-as szegedi seregszemlén elnyerte a kritikusok díját.

Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál programjainak napi bontása és a zsűri bemutatkozója a zsigmondvilmosfilmfest.com oldalon olvasható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top