+ Történelem

Ezen ez oldalon mindent megtudhatsz Pécs szerb megszállásáról

fotó: szerbmegszallas.hu

Idén van száz éve annak, hogy Pécs felszabadult a szerb megszállás alól. A centenárium alkalmából indított új honlapot a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum (JPM), valamint a Csorba Győző Könyvtár.

A JPM az új honlap indulásáról szóló www.szerbmegszallas.hu címen elérhető, folyamatosan bővülő oldal forrásanyagok felhasználásával követi nyomon az eseményeket és próbálja a mai érdeklődők számára bemutatni a korabeli Pécset.

Felidézték, hogy az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs-Szigetvár-Pécs-Baja-Kisszállás vonalig ideiglenesen az antant hatalmakat képviselő szerbek megszállása alá került, így Baranya nagy részét szerb katonák által ellenőrzött demarkációs vonal választotta el a Magyarországtól.

Az évekig tartó elszakítottságnak a trianoni békediktátum vetett véget, amelynek értelmében a szerbeknek egy éven belül ki kellett vonulniuk a megszállt területről. Száz évvel ezelőtt Pécs lakosságának óriási lelkesedésével övezve a Magyar Nemzeti Hadsereg csapatai visszavették a várost.

A közleményben azt írták, hogy ez a 33 hónap jelentős korszakhatárt és meghatározó élményt jelentett pécsieknek, baranyaiaknak egyaránt, felelevenítését és bemutatását a közgyűjtemények pedig kötelességüknek érezték.

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Csorba Győző Könyvtár egyesített képeslap-állományát felhasználva, az InnoTeq Kft. informatikusainak segítségével alakítottak ki egy virtuális történeti teret. Ebben a város középületei, fontosabb terei a mai kereshető térképek mintájára mutatkoznak meg az egykori képeslapok felvételein keresztül, felvillantva azokat a helyszíneket, ahol a kortárs Pécs élete zajlott a megszállás időszakában.

Az egyesített dokumentum-gyűjtemény egy idővonalra vetítve követi nyomon az eseményeket a politika, a közigazgatás vagy éppen a mindennapi élet területéről vett részleteken keresztül. A dokumentumok típusaik szerint – így fotók, újságcikkek, képeslapok, visszaemlékezések, hirdetmények – szerint tematizálva, külön-külön is végiglapozhatók.

A 33 hónap alatt a megszállók a magyarországi politikai változásokra reagálva, különböző eszközökkel igyekeztek megvalósítani Pécs és Baranya beolvasztását a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságba. Ennek megfelelően ez az időszak különböző szakaszokra osztható. Közülük az első – a szerb csapatok megérkezésétől az 1919. márciusi nagy sztrájkig terjedő – szakasz eseményeinek bemutatásával indítják el a honlapot, amelyet folyamatosan egészítenek majd ki a soron következő szakaszokkal – jelezték a kommünikében.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Gyzoltan szerint:

  Az események többé-kevésbé rejtett eredője, hogy a kirekesztők szemet vetettek a Kárpát-medencére…
  (Elmondhatjuk, meg is szerezték, Simon Perez; „felvásároltuk Manhattant, Lengyelországot, Magyarországot, Romániát”. Természetesen a pénzügyi alapot mi magunk biztosítottuk a zsidóság számára… „Felvásároltuk?” -egy fenét, helyesen: gyarmatosítottuk…)
  Visszatérve a korabeli eseményekre, elkerülhetetlen felidézni, hogy a gyilkos zsidó bolsevizmus átcsapott Magyarországra, rémuralmat teremtve…
  A magyarországi gyilkos zsidó bolsevik-kommunisták kegyetlenségben nem maradtak le szovjet elvtársaik mögött.., amit aztán később az ÁVO-ba is átmentettek…
  Magyarország akkori nemzetközi megítélését igazán frappánsan, a Délvidékre érkező,az Antanttal tárgyalni szándékozó magyar(???!) Kun Béla féle kormányküldöttség tapasztalhatta meg!
  A felsorakozott „kormányküldöttséget” fogadó köpcös francia tábornok megdöbbenve fordult a küldöttséghez: „Maguk ilyen mélyre süllyedtek?! Maguk mindnyájan zsidók?!”
  Nos, azok voltak!
  Magam is láttam a jelenetről készült fényképet, ordított a képről a zsidóságot hirdető „egyenruha”…

 2. Gyzoltan szerint:

  Rendben! A törölt bejegyzésemet nem teszem fel újra…
  Hiszen olyan érdekes az élet…
  Még látni szeretném azt a mocskos ármánykodást, harcot, amit a nagyobb koncért, a cionista keresztapa pártvezetők elkövetnek…
  Mi a helyzet? A fenékre értünk? -avagy továbbra is süllyedünk?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top