+ Ajánló

Somló Dávid – Drift – Hipnotikus hangkoreográfia a Széll Kálmán téren

fotó: Balogh Attila

A ‘Drift’ egy hipnotikus mozgás és hangkoreográfia, nagy közterekre és 15 előadóra komponálva. A darabot Lábán Rudolf-díjra nominálták.

A hordozható hangfalakkal felszerelt előadók “láthatatlan útvonalak” szekvenciáit követve, az alig észrevehetőből egyre feltűnőbben, veszik birtokba a teret, ezáltal egy mozgó hangfolyamot teremtenek. A térbeli koreográfia kibontakozásával a Széll Kálmán tér atmoszférája lassan, de biztosan egyre sűrűbbé és éteribbé változik. Az így létrejövő folyamatos mozgásban lévő organikus koreográfia és az abból kibontakozó immerzív hangkompozíció hipnotikus közösségi élményt nyújt a nézőknek és a járókelőknek. Az egy órás előadás eredetileg a Prágai Quadriennálé felkérésére készült, Budapesten a Placcc Fesztivál keretében volt látható első alkalommal.

„Ötven perc erejéig térszimfóniává alakul át a Széll Kálmán tér, úgy, hogy csak lappang benne valami körülírhatatlan, teljességében átláthatatlan és láthatatlan energia. Gyönyörű, magával ragadó, lenyűgöző tánc ez, melyet látás helyett hallunk, érzünk és a testünkkel követünk.”

Albert Dorottya, Színház folyóirat

fotó: Balogh Attila

„Ahogy az előadók mozgásának kezdeti mozog-akadály-megáll-elfordul-elindul mozgása gyorsulással, futással, lassulással variálódik (párhuzamosan a hangba beszűrődő városi zajokkal), lassan kialakul a tipikus városi mozgás egy absztrahált modellje. (…)Tulajdonképpen értékeket cserélnek: a performansz megkapja a létezés biztonságos érzetét, a létezés pedig a performansz mozgásainak a szépségét.”

Elefánti Emma, F21.hu

Helyszín: Széll Kálmán Tér

Kezdés: 18:00h

Koncepció, Koreográfia, Kompozíció: Somló Dávid

Előadók: Béres Bíborka, Bitó Katalin, Fejős Adrienn, Kontur Balázs, Kozma Zsófi Rebeka, Miklósy Alex, Moksony Milla Noa, Molnár Dávid Márk, Luiza Moraes, Pálfai Mirjam Eszter, Kemelo Sehlapelo, Szőke Johanna, Takács Péter, Tamaskó Helén, Valovics Ágnes

Somló Dávid egy Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Az elmúlt években olyan interaktív hang alapú performanszokat készített, amelyek mobil hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy, a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Vass Imrével közös ‘IITTHHOONN’ című előadásuk Halász Péter-díjat kapott, ‘Drift’ című köztéri koreográfiáját pedig Lábán Rudolf-díjra jelölték. Előadásaival nemcsak Európa-szerte, de Brazíliában is találkozhatott a közönség többek között a Prague Quadriennale (CZ), a Festival d’Avignon (FR), a FIME Sao Paolo (BR), a CROSS Awards (IT), az Audiograft Festival (UK), a Montag Modus (GER) és az UH Fesztivál (HU) keretében.

davidsomlo.com

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/135753695393632

Trailer:

 

Támogatók: Placcc Fesztivál, EMMI, Műhely Alapítvány, Cross Attic, Prague Quadriennale

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top