+ Képzőművészet

30 év után tér haza Párizsból Balatonfüredre a most nyíló kiállítás

Jean-François DUBREUIL, LQSI Le quoditien de Paris, 1990, akril, vászon / acrylic on canvas 91x138 cm

PRAELUDIUM címmel nyílik új képzőművészeti kiállítás 2021. augusztus 20-án, 17:00 órakor a balatonfüredi Vaszary Galéria Széchenyi-termében. A tárlat – ahogy a cím is sugallja – voltaképpen egy nagyobb lélegzetű kezdeményezés és kiállítás-sorozat előjátéka, a Balatonfüreden tervezett MOdern MŰtár (MOMŰ) induló eseménye. A MOMŰ a Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény képzőművészeti és fotográfiai anyagából áll.

A modern és kortárs, zömében a nemzetközi geometrikus, illetve a konkrét művészetet reprezentáló gyűjtemény harminc év után került haza Párizsból Balatonfüredre, és része lesz az Európai Kulturális Főváros 2023 rendezvénysorozat eseményeinek.

Szöllősi-Nagy András (hidrológus, egyetemi tanár) és Nemes Judit (festőművész) a hetvenes évek elején kezdtek képzőművészeti gyűjteményük felépítésébe Budapesten. A szerény, kezdetben a gyűjtemény építését az Európai Iskola néhány, akkor még élő művészének műve határozta meg.

A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött. Akkori gyűjtői koncepciójuk és célkitűzésük a XX. században Franciaországban élő magyar művészek – ideértve a fotográfusokat is – még fellelhető munkáinak gyűjtése volt.

Vera MOLNAR, Transformation 15-75-179, 1975, akril, vászon / acrylic on canvas 100×100 cm

A kilencvenes évek közepén megváltozott a koncepció: a nemzetközi konstruktivista – geometrikus – konkrét művészet került a gyűjtemény homlokterébe. Elsőként a francia geometrikus művészet képviselői, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásaival gazdagodott a magyar művészek alkotásai mellett a több ezer műből álló gyűjtemény.

A most nyíló, bemutatkozó tárlat a képzőművészeti gyűjtemény szűkített keresztmetszetét adja hazai és nemzetközi művészek alkotásaiból: Bob Bonies, Botos Péter, Gael Bourmaud, Jean-François Dubreuil, Ézsiás István, Gáyor Tibor, Haász István, Hans-Jörg Glattfelder, Gerhard Hotter, Lantos Ferenc, Maurer Dóra, Molnár Vera, Claude Pasquet, Torsten Ridell, Sigurd Rompza, Albert Rubens, Sanchez és Zalavári József műveivel.

Köszöntőt mond: Dr. Bóka István, Balatonfüred Város polgármestere.

A tárlatot Geskó Judit a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze nyitja meg.

A kiállítás megtekinthető:2021.augusztus 21-től 2022. január 9-ig.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top