+ Építészet

Elhunyt Gergely István

Életének 91. évében, csütörtökön elhunyt Gergely István építész, belsőépítész, az egykori Magyar Iparművészeti Főiskola, ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egykori rektora, Munkácsy- és Moholy-Nagy-díjas, érdemes és kiváló művész – közölte a MOME pénteken az MTI-vel.

Gergely István 1930. május 21-én született Budapesten. 1953-ban végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskolát, ahol mestere Kaesz Gyula volt, majd a KÖZÉPTERV munkatársaként kezdett dolgozni. 1953-tól kereskedelmi és idegenforgalmi létesítményeket tervezett, 1960 és 1982 között kiállítástervező volt. Magyarország hivatalos külföldi kiállításainak főépítészeként dolgozott.

Számos cikket, tanulmányt, közleményt, kritikát írt a környezetkultúráról, a kiállítás, a művészképzés témakörében. Főbb művei: Mai lakás, mai ízlés (1961), A kiállítás művészete (1979), A helyek világa a világ helyei (1983).

Munkásságát 1964-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 2007-ben Moholy-Nagy Díjjal ismerték el.

Gergely István 1982 és 1991 között volt az Iparművészeti Főiskola rektora. “Legendás vezetői korszaka hosszú távra meghatározta az egyetem szemléletét. Reformjai modern, mozgékony, gyors reagálásra képes európai dialektusú egyetemmé tették az iparművészeti főiskolát. Gergely István máig ható lendületet adott egyetemünknek, jóval megelőzve korát” – emlékezik egykori vezetőjére a jogutód MOME.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Gergely Istvánt saját halottjának tekinti.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top