+ Történelem

Damaszkuszi acélból készült 1200 éves kardot fordított ki a munkagép Zalában

fotó: MTI

Mintegy ezerkétszáz éves, Karoling kori kard került elő decemberben a Zala megyei Murakeresztúr határában; a Magyarországon egyedüli leletet szerdán mutatták be Nagykanizsán a sajtó képviselőinek.

A sérülten mintegy fél méter hosszú, damaszkuszi, vagyis háromrétegű acélból készült, a markolatán arany-, vagy sárgaréz díszítésű kardot december közepén Murakeresztúr kollátszegi településrészén egy munkagép fordította ki a sóderből – ismertette Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója.

A munkagép által deformált és törött kardhoz nagyon hasonló lelet az alig 15 kilométerre lévő horvátországi Perlak (Prelog) határában került elő évtizedekkel ezelőtt. A mai Magyarország területén vélhetően ez az egyetlen előkerült Karoling kori harci eszköz, a kard egy frank lovas katonáé lehetett – mondta az igazgató.

Nagykanizsa, 2021. január 27.
A Nagykanizsai Polgármesteri Hivatal által közreadott képen Száraz Csilla múzeumigazgató, Balogh László polgármester, Ljubomir Kolarek, a horvátországi Perlak polgármestere és országgyűlési képviselője, Koósz Attila, Horvátország magyarországi tiszteletbeli konzulja, valamint Zeljko Poredos, Perlak város gazdasági és pénzügyi főosztályvezetője (b-j) a mintegy 1200 éves, a Zala megyei Murakeresztúr határában decemberben előkerült Karoling kori kardot bemutató sajtótájékoztatón a nagykanizsai múzeumban 2021. január 27-én.
MTI/Nagykanizsai Polgármesteri Hivatal/Kovács Krisztián

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top