+ művészet & politika

Áder János az ördögűzés technikáját bemutató történettel kezdte újévi beszédét

Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács, siket esélyegyenlőségi aktivista az államfő újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2020. december 29-én. MTI/Illyés Tibor

Ha nem hallottad volna ezt a szép történetet éjfél után, mert vámpírokat hajkurásztál a lakásban egy marék fokhagymával és egy üveg pezsgővel, vagy petárdát robbantottál a szomszéd ereszcsatornájában, akkor most pótolhatod. Bár nyilván más lett volna élőben, kicsit becsípve, kigúvadt szemekkel a képernyőre meredni, hogy miféle spirituális dimenziókban kereng a mi a köztársasági elnökünk. De, mondjuk, másnaposan sem sokkal rosszabb!

„Az egyik magyar népmesében a szegény ember – anélkül, hogy tudná – az ördögnek ígéri a legkisebb, még meg sem született gyermekét.

Aznap éjjel, amikor az ördög eljön a csecsemőért, az égiek tanácsára az ember kitesz az ablakba egy frissen sült kenyeret. A kenyér pedig beszélni kezd.

Szóval tartja az ördögöt.

Elmeséli, miként lett a magból kalász, a búzából liszt, majd pedig kenyér. Hogy mennyit tűrt, szenvedett, várakozott, amíg nőtt.Vágták, csépelték, őrölték, kelesztették, sütötték.

És amíg a kenyér mesél, egyszer csak megszólal a kakas, hajnal lesz. Ekkor a gonosz léleknek már nincs hatalma. Az ördög eliszkol, a gyermek pedig megmenekül.

Jó lenne manapság is egy ilyen hajnal, amely varázsütésre elűzi a gondot, a bajt!”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top