+ Gondolat

Hogyan lehetséges ez? 1+1=3

Vénusz születése

Ulrich Gábor képzőművész megnyitó szövege a szolnoki kiállításon:

Üdvözlök mindenkit Homolya Gábor: Asszamblázsok 4. című kiállításán!

Az asszamblázs a XX. század elején – állítólag Picassonak köszönhetően – született, a kubisták, szürrealisták, dadaisták előszeretettel alkalmazták. Míg a kollázs, montázs inkább síkbeli elemekből építkezett, az újrealista asszamblázs már a gondolati- és tárgyi recycling segítségével lépett ki a két és fél, illetve a harmadik dimenzióba.

Bár Gábornak élethosszig tart a gyerekkora, ebben a szcenírozott tárgyköltészetben egy-egy pillanatra megfagy az idő. Ha igaz, hogy a művészet tükröt tart elénk, akkor Gábor görbe tükreiben megálló képek mindennél jobban mutatják hétköznapjaink abszurditását. Újraélesztett objektumai, a teremtő infatilizmus metaforái mikrokozmoszokat képesek építeni. Ezek az alkotások talán a művészettörténet legszemtelenebb hommagei, legköltőibb fricskái közé tartoznak.

Ez a hely különösen erős aktualitást ad a mozgóképi vonatkozású műveknek. Míg a filmes montázselmélet szerint 1+1=3, tehát két, egymás mellé helyezett motívum kontextusba kerülésével egy harmadik tartalom születik, Gábor képleteiben az eredmény bármennyi lehet. Az elemek egy fizikai és gondolati térbe helyezésével rendkívüli módon kitágítja az asszociációs mezőnket, bennünket, befogadókat is játszótárssá téve.

Állítólag egyértelműen kimutatták, hogy a művész ősei között volt homo ludens (játékos ember), homo universalis (sokoldalú ember), valamint homo lya (szóviccelő ember). Mert alkotásai sokszor nem mások, mint tárgyiasult szóviccek. Egyes elméletek a humor eredőjét a szokatlan asszociációkban találják. Gábor munkáinak ez a gondolkodásmód talán a legfontosabb tartóoszlopa. Nála a humor sohasem tárgytalan. Objektjei szubjektívek. Minden képezheti a vicc tárgyát. Ő egy két lábon járó tárgymutató.

És végül az analitikus-szintetikus tárgyversek mellé itt egy analitikus-szintetikus dada-anagramma, melynek mind a négy sora ugyanazokból a betűkből épül fel, tehát:

3t, 1e, 3m, 5á, 2z, 5o, 4d, 1r, 2k, 4l, 2i, 3g, 2í, 1é, 2n, 3y, 1ű, 1c, 2m, 3a, 2b, 1h betű van minden sorában:

1. sor: Te mázos-romos kollázs-igényű csík! Min gyom ámít, átáll, abbahagy…

2. sor: Lám, kitágít, íny-élű hagymaabálás megy. No! Zsombor ács mit koszol?

3. sor: Moholy-stílű, ágas, gyász-izom-ábrát, kit megnyom ablakos álcímén?

És végül, a 4. sor: Homolya Gábor: Asszamblázsok négy című kiállítását megnyitom.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top