+ Tudósítás

Autósmozival menti meg a nyarat a Müpa

Július 1–25. között, szerdától szombatig könnyű- és komolyzenei együttesek adnak koncertet az Müpa Fesztivál Színházában, amit a közönség az intézmény parkolójában kialakított autósmoziban élőben láthat.

fotó: Posztós János/Müpa

Autós koncertmozi-sorozatot indított a Müpa, hogy a közönség az őszi nyitásig se maradjon zenei program nélkül. Július 1–25. között, szerdától szombatig könnyű- és komolyzenei együttesek adnak koncertet az Müpa Fesztivál Színházában, amit a közönség az intézmény parkolójában kialakított autósmoziban élőben láthat. Fellép többek között a Budapest Bár, a Hungarian All Star Big Band, a Barabás Lőrinc Quartet, a Péterfy Bori & Love Band és a Lóci játszik is. A Müpa természetesen meg sem próbál „hangversenybe” kezdeni a Soroksári út és Rákóczi híd forgalmának zajával, így a közvetítés hangja a helyszínen magadott FM-sávon hallható az autó rádióján.  A szervezők a megnyitás előtt a sajtónak is bemutatták az autósmozit, amit a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, majd a Lóci játszik együttes énekese avatott fel egy minikoncert erejéig.

fotó: Posztós János/Müpa

A koncertmozi kifejezés abszolút visszaadja az élmény esszenciáját: a kocsiban ülve figyeljük a kivetítőn megjelenő feliratokat, reklámokat, de ezúttal nem egy-másfél órás film, hanem egy koncert következik, az előadók pedig körülbelül 10 méterre tőlünk zenélnek a Müpa falain belül. Mivel az autóban ülve teljesen elszigetelve érzi magát az ember a forgalmas környéktől, nincs, ami elvonja a figyelmet arról, amit a vásznon látunk és a rádióból hallunk, így kialakul az a fajta befogadói élmény, amit egy koncerttől elvárhatunk, valamint a közvetítés kép- és hangminősége sem hagy kívánnivalót maga után. Könnyed, vidám minikoncertjét követően a Lóci játszik alapító frontembere elárulta, hogy a Csík Zenekar tagjaival kiegészülve, közösen átdolgozott dalokkal készülnek a július 18-i koncertmozis fellépésükre.

Már látom magam előtt, ahogy megjönnek a barátaim, négyen beülnek a kocsiba, szisszentenek egy sört, együtt énekelnek és megy az index jobbra balra annak megfelelően, hogy az én csípőm hogyan táncol

– mondta Csorba Lóránt.

fotó: Posztós János/Müpa

Az elmúlt időszak kihívásokkal teli hónapjai a kulturális területen dolgozóktól mindenek feletti nyitottságot, rugalmasságot, kreativitást követeltek: megtanultuk megteremteni, értékelni és jól használni a találkozás új – gyakran képernyőkre optimalizált – tereit, és meggyőződhettünk róla, hogy az innovatív gondolkodás és az összefogás ereje mennyi új megoldást és lehetőséget hozhat. Ennek jegyében született meg a Müpa Autósmozi gondolata is: hisszük, hogy ez a különleges formátum egyszerre nosztalgikus és aktuális, ám ami talán a legfontosabb, alkalmat teremt kiváló művészeinknek arra, hogy újra színpadra álljanak, a közönségnek pedig, hogy rendhagyó módon ugyan, de ismét átélhesse a Müpa-élményt, számtalan műfajban

– mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

fotó: Posztós János/Müpa

„Magyarország egyik legismertebb kulturális márkájaként fontos feladatunknak tartjuk, hogy folyamatosan fejlődjünk, hogy új formákat és eszközöket találjunk. Különösen igaz ez most, hiszen nagy szükség van arra, hogy a lehető leggyorsabban, rugalmasan tudjunk reagálni a világban zajló történésekre úgy a programtervezés, mint a kommunikáció területén”

– emelte ki Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese.

Az Autósmozi sorozat teljes programját itt találod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top