+ művészet & politika

George Floyd halála miatt hősi emlékműveket rombolnak

Felháborítónak nevezte Lengyelország washingtoni lengyel nagykövete azt, hogy az afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant tüntetések résztvevői a lengyel és az amerikai szabadságharcok hőse, Tadeusz Kosciuszko emlékművét is megrongálták hétfőre virradóra a Fehér Ház előtt.

„Felháborítónak és botrányosnak találom, hogy Tadeusz Kosciuszko washingtoni emlékműve rongálás célpontja lett”

– írta Piotr Wilczek a Twitteren. Felidézve, hogy Kosciuszko a 18. század második felében Lengyelország és az Egyesült Államok szabadságáért harcolt, és a nagykövet arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy az emlékművet minél hamarabb hozzák rendbe az eredeti állapotba.

A lengyel közszolgálati rádió amerikai tudósítója, Marek Walkuski hétfőre virradóan azt kérdezte a Kosciuszko-emlékműnél összegyűlt emberektől, miért lett az emlékmű a rongálások célja. A videofelvételen szereplő afroamerikai férfiak nem tudtak konkrét okot megmondani, nem is tudták, kit örökít meg a szobor.

Egyikük úgy látta: az emberek „haragjukat, frusztrációjukat akarták kifejezni”. A másik megszólaló szerint a lengyeleknek nem kell megsértődniük a történtek miatt, hiszen „az emberek haragjukban mindenhol rongáltak”.

Az Antoni Popiel lengyel szobrász műhelyében készült, a Történelmi Emlékhelyek Nemzeti Listáján (National Register of Historic Places) szerepelő Kosciuszko-emlékművet 1910-ben avatta fel William Taft akkori amerikai elnök a Fehér Ház előtti Lafayette téren.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    -ha már Európa cionista zsidó vezetői rasszista tudatuktól eltelve, „befogadásra” kényszerítik a szervilis magyarországi „vezetést”, javunkra válhatna, ha a magukat embernek tartó, emlékmű rongáló afroamerikai egyedek kerülnének be országunkba..!
    Feltámadhatna a remény, hogy a Szabadság-téri „hősi” szovjet provokatív, megalázó „emlékművet”
    végre valakik eltakarítanák! A mindenkori impotens kormányzatunk helyett!
    Igen! Helyet adva az eredeti Trianon szobrunknak!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top