+ Életmód

Magyarországon megszűnt a nem- és névváltoztatás lehetősége

Áder János köztársasági elnök aláírásával hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítása, amely megszünteti a nem- és névváltoztatás lehetőségét (nem jogi elismerése) Magyarországon. Az Alkotmánybíróság (AB) maradt az utolsó hazai fórum, ami a kormány ámokfutását megállíthatja. A Transvanilla Transznemű Egyesület ezért két érintett transz ember képviseletében a hatályba lépés napján alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz és kéri a törvény Alaptörvény ellenességének megállapítását és megsemmisítését. – írja a Transvanilla Egyesület.

Mindeközben a Transvanilla képviseletében 23 egyedi kérelmező ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is vizsgálja. Mindkét alapjogvédő szerv korábbi döntéseiben kimondta, hogy a nem és névváltoztatás joga (nem jogi elismerése) az emberi méltósághoz tartozó alapvető jog.

A Transvanilla folytatja a nem- és névváltoztatás lehetőségének megnyitásáért folytatott kampányát. Ennek keretében jogi képviseletet nyújt minden olyan transz és interszex ember számára, aki a törvény hatályba lépését követően szeretné elindítani a nem és névváltoztatásának folyamatát. Mivel erre Magyarországon mától nincs lehetőség, a leendő kérelmezők ügyeit is az Emberi Jogok Európai Bírósága elé visszük.

Arra kérnek minden magyar és nemzetközi civil szervezetet, hogy csatlakozzon a felhívásukhoz, és fejezze ki támogatását a magyar transz és interszex emberek felé és kérjük a magyar kormányt a nem jogi elismerésének lehetővé tételére!

Útjára indítottak egy petíciót – amelyet már több mint 26 ezren aláírtak – Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét kérve, hogy ítélje el a magyar kormány lépését, és vessen be minden rendelkezésére álló eszközt annak érdekében, hogy a magyar transz és interszex emberek alapvető jogai ne sérüljenek!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top