+ Zene

Az internetre költözik a Müpa könnyűzenei fesztiválja

A Müpa Hey, June! című koncertsorozata idén a kialakult helyzet miatt a megszokott formában sajnos elmarad, de az interneten két héten keresztül közvetítik az elmúlt évek legizgalmasabb könnyűzenei koncertjeit.

Ahogyan pár nappal ezelőtt hírt adtunk róla, a Müpa Hey, June! című koncertsorozata idén a kialakult helyzet miatt a megszokott formában sajnos elmarad, de az interneten két héten keresztül közvetítik az elmúlt évek legizgalmasabb könnyűzenei koncertjeit.

A Müpa Home online közvetítései a Müpa hivatalos Facebook oldalán, YouTube csatornáján és ezen az oldalon lesznek elérhetőek. Cikkünkben a kedvcsinálók mellett néhány fellépőt is megkérdeztünk arról, hogyan vészelik át a mostani helyzetet és arról is, hogy milyen emlékeket őriznek a most adásba kerülő koncertről.

2020. június 3., 20:00 – Tátrai Band

Az esemény facebook-oldala itt.

A virtuális fesztivál első napján a Tátrai Band 2018-as koncertjét nézhetjük meg újra. Tátrai Tibor gitáros már a pályafutása első másfél évtizedében olyan zenekarokban játszott, mint a Tűzkerék, a Syrius, a Generál, a Hobo Blues Band, az Új Skorpió, de ezekkel a lista még korántsem teljes. A nevével fémjelzett zenekar története a nyolcvanas évek végén indult, de az áttörő siker a következő évtizedben jött el a Tátrai Band számára a New York, New York című dallal.

Tátrai Tibor kitűnő zenészeket toborzott maga mellé, és a zenekar sikere egyben Horváth Charlie itthoni karrierjének reneszánszát is jelentette. A 2018-as előadáson a Tátrai Band megidézte a klasszikus lemezeket, így például Utazás az ismeretlenbe I-II., Hajnali szél vagy A hold szerelme, Hajnali szél. A koncertközvetítésre ezzel a lejátszási listával is lehet hangolódni.

2020. június 5., 20:00 – The Life Of Mörk

Az esemény facebook-oldala.

A Mörk tavalyi Müpás koncertje előtt Szeifert Bálint basszusgitárossal beszélgettünk, aki akkor elárulta nekünk, hogy a koncert több szempontból is fontos fordulópont lesz a zenekar életében. Nemcsak a Mörk addigi legnagyobb szabású koncertje volt ez, hanem több szerzeményt is ekkor játszottak utoljára.

A Mörk első korszakát zárta le ezzel a koncerttel, amelynek egyik emlékezetes pillanata volt a Mörk védjegyévé vált szobakoncertek megidézése, vagy éppen Ávéd János és ifj. Tóth Pisti vendégszereplése. Bálintot most is megkerestük, mivel tölti ezt a jelenlegi időszak:

Nekem viszonylag aktívan telik, az első két hónapban a szüleimnél voltam Zircen. Örültem, hogy több időt tudtam tölteni a családommal, és kihasználtam, hogy vidéken egyszerűbb a természetbe kimenni még a korlátozások betartásával is. Sok zenét hallgatok, sokat tudok gyakorolni, és online tanítok. Most, hogy enyhítettek a szigorításokon Budapesten is, visszajöttem, már egy TV-s élőzenei felvétel forgatáson zenéltem is, de természetesen nagyon várom, hogy újra lehessen koncertezni.

2020. június 6., 20:00 – Szabó Benedek és a Galaxisok

Az esemény facebook-oldala.

A Szabó Benedek és a Galaxisok nem tétlenkedett a karanténidőszakban: egyfelől a nevüket is lerövidítették Galaxisokra, és bár alig pár hónappal ezelőtt jelent csak meg a Cím nélküli ötödik lemez, a karanténidőszakban elkezdték rögzíteni a hatodik albumukat is, amit még a nyár vége előtt szeretnének megjelentetni. A járványhelyzet elején jött ki a zenekar legfrissebb klipje az M6 című dalhoz, amiben ironikus módon az látható, hogy a Galaxisok tagjai egy szombat este a városban mászkálnak (természetesen a klip még a koronavírus előtt készült).

Az itt bemutatott müpás koncert idején azonban még csak két lemezük jelent meg (Kapuzárási piknik, A legszebb éveink), és a koncerten el is hangzott a zenekar teljes akkori repertoárja, sőt itt játszották először a későbbi stúdióverziónál jóval finomabb változatban az Olasz film (töredék) című dalukat. A zenekar legendáriumában azonban más miatt is emlékezetes volt ez a fellépés, erről Szabó Benedek mesélt nekünk:

„Pár nappal korábban a Kolorádó Fesztiválon volt életem első komoly pánikrohama, a Müpában pedig a második. Remélem, a felvételen ez nem látszik, de végig azt hittem, meg fogok halni. Ehhez képest jól sikerült a koncert.”

2020. június 10., 20:00 – Margaret Island

Az esemény facebook-oldala.

A Margaret Island Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf triójaként alakult 2014-ben, első dalaikat angol nyelven készültök, ám miután Bródy János szöveget írt az egyik dalukhoz, végül teljesen a magyar nyelvre váltottak. Az időközben soktagú zenekarrá hízott Margaret Island első nagylemeze 2015-ben jelent meg, azóta pedig két további nagylemezzel és számtalan videóklippel jelentkeztek.

Az egyik legnépszerűbb hazai popzenekar 2019 februárjában játszott a Müpa hangversenytermében, ahol áthangszerelt dalaikat a Heureka Pop Orchestra segítségével adták elő, de a koncerten vendégük volt Szvorák Katalin népdalénekes, valamint Süveg Márk Saiid, a nemrég feloszlott Akkezdet Phiai egyik tagja is.

A Margaret Island három alapítója a járványhelyzet elején úgy döntött, hogy Fonyódon alkotótáborozva fogják tölteni az önkéntes karantént. Ígéretüket beváltották, együtt kertészkedtek és főztek, Lábas Viki pedig gitározni tanult zenésztársától, sőt még az egészségügyi dolgozóknak is küldtek egy dalt. A zenekar körüli élet sem állt meg: nemrég koncertlemezzel jelentkeztek, és pár hete jelent meg az a videóklipjük, amit januárban Brightonban forgattak. A Valahol című dal akusztikus verziójához pedig egy karanténvideót készítettek, ez itt látható:

2020. június 12., 20:00 – Elefánt

Az esemény facebook-oldala.

A Hey, June!-koncerteken a zenekarok többsége teljesen újragondolja dalainak a hangzását, az Elefánt viszont úgy döntött, hogy nem a hangszerelésen, hanem a setlisten és a vizuális körítésen csavarnak egyet. Az Elefánt antréja a Magányos című dal szereplése volt a Kodály Method-filmben, amit a Vérkeringő című első album követett. A Müpás koncert idején már három albuma jelent meg az Elefántnak, időközben pedig az egyik legnépszerűbb alternatív zenekarrá nőtték ki magukat.

A zenekar frontembere, Szendrői Csaba a karanténidőszak elején arra biztatta az Elefánt-rajongókat, hogy mackónadrágban pózoljanak és több helyen elmondta, hogy nem minden esetben törekedett az önkéntes karantén tartalommal való megtöltésére – például az első otthoni napja teljes egészében videojátékozással ment el. A Fifázás mellett azért első regényét is írta, illetve a zenekarnak a napokban jelent meg a Sokáig vártalak című dalhoz készített szövegvideója is.

2020. június 13,, 20:00 – Szeder

Az esemény facebook-oldala.

Életem legnagyobb és legkomplexebb koncertélménye volt. A modern bábos, mozgásos betétek, az árnyjátékos kezdés, a füstben színpad alá eltűnés, majd másik ruhában felemelkedés, a vonós szekció, a tangóharmonika és Hrutka Robi vendégszereplése mind felejthetetlenné tette számomra az estet

– mesélte a 2017-es Müpás koncertjéről Szeder-Szabó Krisztina. Az általa létrehívott Szeder zenekar 2013 óta létezik, és a Hab a tetején című első nagylemez azonnal meghozta az ismertséget a Reggeli dal és a Lazsa dal című szerzeményekkel. A második lemez, a Táncolj velem élet! a debütáló album akusztikus-sanzonos világát némileg hátrahagyva egy nehezebb korszak lenyomata, ezen a Müpás koncerten is ennek a műsorát játszották. Szeder tavaly jelentkezett új albummal, amelynek már a címe is sokat sejtető (Bátran lépek), ennek a címadó dalához épp most jelent meg egy videóklip.

Szeder-Szabó Krisztina igyekezett a bezártság előnyeit meglátni: „Nagyon jól érzem magam ebben az időszakban, igazából jól esett kicsit kijönni a teljesítménykényszerből, és csak sütni-főzni, kirándulni és meditálni. Közben azért született pár dal is, és megújítottam az otthoni mini stúdiómat, amit már nagyon rég terveztem.”

2020. június 17., 20:00 – Magashegyi Underground

Az esemény facebook-oldala itt.

A Bocskor Bíborka vezette Magashegyi Underground 2018-as koncertjével ér véget a Müpa virtuális fesztiválja. A koncert címadó dala, a Holdfényváros a 2016-as Talált tenger albumon található, erre az alkalomra a zenekar főleg azokat a dalokat vette elő, amely szorosabb kapcsolatot ápol az irodalommal. Kifejezetten erre az estére készültek szövegek, ezek kötötték össze az este dalait.

Bocskor Bíborka jelenleg gyermeket vár, a Magashegyi Underground pedig nemrég fejezte be új lemezének munkálatait, amelyen Tóth Krisztina verseit dolgozzák majd fel. Erről két dal is megjelent már, legutóbb egy szövegvideó készült el a Beszélek című dalhoz, amelyen Beck Zoli is közreműködik, ahogyan az a Heureka Pop Orchestra is, akik a pár nappal korábban vetített Margaret Island-koncerten is játszanak.

(A szerző tagja a Galaxisok zenekarnak.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top