+ Irodalom

Margaret Atwood a becsületrend tagja lett

Margaret Atwood
(Aaron Chown/PA Pool via AP)

A brit becsületrend tagjává avatta pénteken Margaret Atwood kanadai írónőt II. Erzsébet brit uralkodó.

A sötét ruhát színes sállal és piros kalappal viselő 79 éves írónőt az irodalom szolgálatáért elismeréseként tüntette ki a 93 éves uralkodó a windsori kastélyban megrendezett ünnepségen.

„Egy kicsit elérzékenyültem. Hosszú történelmi időszak szemtanúi vagyunk, és én elég öreg vagyok ahhoz, hogy sok mindenre emlékezzem a történelemből”

– mondta Atwood a ceremónia után a PA hírügynökségnek nyilatkozva.

„Vegyük csak a korát és azokat a feladatokat, amelyeket ellát, a királynő mindenki számára inspirációt jelent, és ez arra ösztönöz, hogy te is folytasd”

– tette hozzá.

Az V. György király által 1917-ben alapított brit becsületrendet (Order of the Companions of Honour) azok kaphatják, akik jelentősen és hosszasan hozzájárultak a művészetekhez, a tudományhoz, az orvostudományhoz és a közszolgálathoz. Egy időben csak 65 tagja lehet a becsületrendnek.

Jelenlegi tagjai között van Maggie Smith színésznő, John Major brit kormányfő, Joanne K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője, Paul McCartney zenész.

Margaret Atwood tíz napja vehette át megosztva a nigériai-brit Bernardine Evaristóval az idei Booker-díjat, a legrangosabb brit irodalmi elismerést A szolgálólány meséje című regényének nemrégiben megjelent folytatásával, a Testamenumok című kötettel érdemelte ki a díjat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top