+ Design

Megújul a Nemzeti Filharmonikusok női tagjainak fellépőruhája

Hangszeren játszani fizikai munka is, a zenekar sokat utazik – nem mindegy, hogy az új öltözék hogyan szállítható, mosható, variálható.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar meghívásos pályázaton keresi azt a hazai divattervezőt, aki megtervezi a női művészek sokoldalúan használható fellépőruháját. A tervezőkre háruló kihívás nem kevés, hiszen hangszeren játszani fizikai munka is, a zenekar sokat utazik, nem mindegy, hogy az új öltözék hogyan szállítható, mosható, variálható, emellett a Nemzeti Filharmonikusok női előadói korban, testalkatban is különbözőek.

A pályázat szerint olyan fellépőruhára várnak terveket, amely méltó a művészek kimagasló szakmai kvalitásaihoz, illeszkedik a nemzetközi komolyzenei színpadokon elvárt, elegáns megjelenéshez, egyéni, jól felismerhető és azonosítható karaktert ad az együttesnek és alkalmazkodik a zenekar férfi tagjainak ruházatához.

„A zenekar férfi tagjai hagyományosan frakkot viselnek, illetve tavaly óta alkalmanként egy magas minőségű sötétkék öltönyt. A hölgyek eddig elegáns, fekete estélyi öltözetben léptek fel, a ruhákat a művészek egyénileg vásárolták meg, ezért sokféle fazon és stílus jelent meg egyszerre a színpadon. Az egységességet tulajdonképpen a fekete szín adta. A kórus már évek óta varratott, egyforma fellépőruhát viselt, az urak szmokingot”

– avat be minket az eddigi gyakorlatba Aradi Gizella, a Nemzeti Filharmonikusok gazdasági igazgatója.

„A pályázat kiírását alapos meggondolások, beszélgetések előzték meg. Az elvárásainkat hosszan megfogalmaztuk a felhívásban, végül nyolc hazai divatházat hívtunk meg, akikből hármat fogunk majd november közepén kiválasztani. Az ő mintakollekciójuk megtekintése után döntünk majd a győztesről. A nemzetközi stílustrendeknek megfelelő, modern, elegáns dizájnt várunk”

– meséli Lakatos Márk, a zsűri tagja.

„A fekete szín kipróbált, biztonsági választás, ezzel a színnel nehéz melléfogni. Ugyanakkor izgalmas lenne egy, a feketétől eltérő, színesebb öltözet. De nem akarjuk előzetesen megkötni a tervezők kezét. Kiváló hazai tervezőket hívtunk meg erre a pályázatra, miért korlátoznánk a kreativitásukat. Amennyiben fekete lesz a legjobb, amit megálmodnak, akkor azt fogjuk választani, de az előzetes egyeztetések alapján elmondhatom, a Nemzeti Filharmonikusok művészei nyitottak arra, hogy valami más, színes fellépőruhájuk legyen.”

„Ha nagyon röviden kell összefoglalni mi a legfontosabb a megfogalmazott igényeinkben, talán két szempontot emelnék ki: egyrészt az anyagválasztás és a fazon vegye figyelembe, a hangszeres zenélés nehéz, fizikai munka is, speciális mozdulatokkal és testtartással, ugyanakkor a megjelenés méltó kell, hogy legyen a művészek kimagasló szakmai kvalitásaihoz”

– árulja el Aradi Gizella, a Nemzeti Filharmonikusok gazdasági igazgatója a pályázattal kapcsolatban.

A zsűri, melynek a Nemzeti Filharmonikusok művészei, valamint a gazdasági igazgató, Aradi Gizella mellett Rohmann Ditta, világhírű gordonkaművészünk, Lakatos Márk, stylist, valamint a MOME textiltervező tanszékének vezetője, Harmati Hedvig is a tagjai, november végére választják ki a három legígéretesebb mintakollekciót. A pályázat kiírása szerint még idén eredményt hirdetnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top