+ Életmód

Mit tehetünk a nagyvárosi légszennyezés ellen?

A nagyvárosi légszennyezés egyik legkellemetlenebb mellékterméke a szmog. Ez a kültéri légszennyezés egy sajátos formája, ami a környezeti hatásokon kívül emberre is veszélyes. Hosszú távon olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek komoly mellkasi fájdalmakat, tüdőbetegséget, vagy éppen szívbetegséget is okozhatnak, vagy már meglevő ilyen betegségek állapotát ronthatják. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mik a nagyvárosi légszennyezés fő okai, hogyan tudjuk megakadályozni, hogy maradandóan kárt okozzon bennünk, valamint, hogy mi magunk mit tehetünk azért, hogy hosszú távon javítsunk a helyzeten.

Mi az a szmog és hogyan hat az egészségünkre?

A szmog egy sűrűbb levegőréteg, ami a talajhoz közel keletkezik, jellemzően akkor, ha magas a légszennyezés. Olyan területeken jellemző, ahol magas a forgalom, vagy nagy kibocsátású épületek vannak közel egymáshoz, például gyárak vagy egyéb üzemek. Különösen veszélyesek akkor, amikor az amúgy is magas hőmérsékletű levegő beszorul az épületek közé, tehát nagyvárosokban nyáron fokozottan kell ügyelni rá. Télen is előfordulhat viszont, ha ködös az idő. A köd ugyanis leszorítja a veszélyes gázokat. Főleg ózonból áll, de egyéb gázok is lehetnek benne, például kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén monoxid, és egyéb apró részecskék, amik tüdőbajokat okozhatnak. A szmog különösen veszélyes azokra, akik már meglévő egészségügyi problémákkal küzdenek. Főleg a tüdő- és szívbetegekre és az asztmásokra. A legsúlyosabb, szmog által előidézett betegségek közé tartozik a szívroham, a tüdőrák és egyéb tüdőt és szívet érintő, krónikus megbetegedések.

Hogyan védekezhetünk a szmog ellen?

Ha már meglevő betegségünk van, amit ronthat a légszennyezés, vagy gyerekeinket szeretnénk megvédeni, érdemes megfontolni az alábbi lépéseket:

●   Mindig tájékozódjunk az időjárásról. A legtöbb időjárással foglalkozó weboldal feltüntetni az adott periódusra vonatkozó ózonszinteket, de vannak speciálisan erre készült erőforrások is. A légszennyezésről aktuális adatokat például a legszennyezes.hu oldalon tudhatunk meg. Szálló por mértékéről és egyéb paraméterekről pedig különböző időjárás figyelő oldalak állandóan frissített térképet vezetnek.

●   A megfelelő tájékoztatást figyelembe véve alakítsuk ki napi útvonalunkat. Amennyiben a szmog mértéke kritikus próbáljuk elkerülni a leginkább érintett területeket. Ha mindenképpen útba kell ejtenünk őket, igyekezzünk minél kevesebbet ott tartózkodni.

●   Kerüljük el a testedzést és egyéb sporttevékenységeket légszennyezett területeken. Ha mindenképpen ilyen területeken kell sportolnunk, inkább kora reggel, vagy az esti órákban tegyük ezt, elkerülve a csúcsforgalmat.

●   Ha gyalog, futva vagy biciklin közlekedünk, inkább a mellékutcákat és kevésbé forgalmas területeket válasszuk, kikerülve a járműközlekedést.

●   A saját károsanyag-kibocsátásunkat is csökkenthetjük. Ne közlekedjünk gépkocsival mindenhova, főleg a belváros környékén, válasszuk inkább a tömegközlekedést!

Mit tehetünk személyesen a légszennyezés csökkentéséért?

Nagyon sok tényező járul hozzá a légszennyezés mértékéhez. Ezek nem mindig egyértelmű, közvetlen dolgok, mint például az autó használat, vagy a dohányzás. Sok esetben használati tárgyaink, életmódunk, érkezési szokásaink, sőt még lakhatásunk is közvetve felelős a károsanyag-kibocsátás növekedéséért.
Lakás vásárlásakor, vagy bérlésekor például érdemes olyan ingatlanokat szem előtt tartani, amik parkok közelében vannak. Ha megtehetjük, mindig keressünk új építésű ingatlanokat, vagy felújított lakásokat. Ezek ugyanis általában jobban vannak szigetelve, ezzel is csökkentve energiafelhasználásukat. Ha igazán környezettudatosak akarunk lenni, érdemes megújuló energiaforrásokat is alkalmazó házakban gondolkodni. Építkezés esetén pedig ne vessük el a passzív házak gondolatát sem!
Vásároljunk tudatosan! Használt cikkeket, kevesebb, vagy újrahasznosítható csomagolóanyagban árult élelmiszereket, esetleg látogassuk meg a piacot. Az áramfelhasználás moderálása is segíthet csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. Mindig kapcsoljuk ki az elosztókat, vagy húzzuk ki a konnektorokat, ha egy eszközt éppen nem használunk! Mosógépek és mosogatógépek alkalmazása, valamint a fürdés helyetti zuhanyzás is sok értékes ivóvizet spórol meg, ami közvetetten megint csak csökkenti az általunk generált károsanyag-kibocsátást.

A légszennyezés ellen személyesen tehető legnagyobb lépések mind a saját döntéseinkkel kapcsolatosak. Ha mi úgy döntünk, hogy újrahasznosítunk, növényeket nevelünk, vagy éppen csak lemondunk az autózás kényelméről egy fenntarthatóbb utazási alternatíváért, nos, az a legnagyobb segítség, amit tehetünk a Földnek. A műanyagok elhagyása talán a legnehezebb, hiszen olyan sok fejlett ország fogyasztói iparának szerves része a díszes és erősen környezetszennyező csomagolások kultúrája.

Ha ezeket a lépéseket, vagy legalább e lépések egy részét mindenki megtenné, talán lenne esélyünk a légszennyezés és felmelegedés ellen vívott globális harcban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top