+ Tudomány

Megtalálták Kolozsvár egykori városkapujának alapját

Kolozsvár egyik középkori városkapujának az alapját találták meg az egykori Wesselényi, ma Regele Ferdinand úton végzett felújítási munkálatok során.

A középkori Kolozsvár északi kaputornyának alapjai a Főteret a vasútállomással összekötő úton a kolozsvári főposta épülete előtt váltak láthatóvá az elmúlt napokban, amint az út egyik oldalán felbontották a burkolatot. A városvezetés tíznapos régészeti feltárást engedélyezett, arra hivatkozva, hogy a fontos közlekedési útvonalat nem lehet hosszú időre lezárni.

A feltárást végző Sorin Ilie Cocis, a kolozsvári régészeti intézet régésze elmondta: nem volt számukra ismeretlen, hogy itt állt az egykori Híd-kaputorony, de annak pontos helye és az alap pontos méretei eddig nem voltak ismertek. Az ásatás során azt is megállapították, hogy a kaputornyot római kori falmaradványokra építették.

A középkori Kolozsvár polgárai egy 1405-ben kapott kiváltságlevél alapján kezdhették el a várost körülvevő védőfal építését. A munkálatokat Mátyás király uralkodása idején, a király támogatásával fejezték be. A mintegy három kilométer hosszú, négyszög alakú várfalra hat helyen építettek kaput. A 18-19. században a kaputornyok mindegyikét lebontották. Az északi kaputorony alakja ismert, hiszen lebontása előtt, 1860 körül Veres Ferenc kolozsvári fotográfus megörökítette.

Sorin Ilie Cocis elmondta: a most feltárt falmaradványokat konzerválják és betemetik. Körülbelül egy hónap múlva hasonlóan járnak el azokkal a falmaradványokkal, amelyek az út másik sávja felbontása után válnak láthatóvá. Hozzátette: várhatóan az útburkolat festésével jelölik meg az egykori kapubástya helyét, és a posta épületére egy bronzplakettet is helyeznek, amelyen megmutatják, hogy nézett ki a város egykori északi kapubástyája.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top