+ Irodalom

Margaret Atwood és Salman Rushdie a Booker-díj rövid listáján

Tavaly a belfasti származású Anna Burns kapta a díjat Milkman című regényéért, amely a felnőtté válással foglalkozik.

Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regényének jövő héten megjelenő folytatásával, a The Testaments (A végrendeletek) című regénnyel került a Booker-díj rövid listájára. A The Testaments története 15 évvel az eredeti regény vége után kezdődik.

A 79 éves kanadai Atwood korábbi művei közül ötöt jelöltek Booker-díjra, köztük 33 évvel ezelőtt A szolgálólány meséjét is.

A vak bérgyilkos 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést.

Az új regényt szeptember 10-én éjféltől lehet megvásárolni. Aznap Atwood a londoni Nemzeti Színházban beszél majd a könyvről, az eseményt a világ számos mozijában meg lehet majd nézni.

Salman Rushdie idén Quichotte című könyvével szerepel a díjesélyesek között.

Az éjfél gyermekeivel 1981-ben elnyerte a Booker-díjat, a díj alapításának 40. évfordulóján, 2008-ban pedig az addigi Booker-díjasok legjobbjának választották.
Augusztusban megjelent új regényét Miguel de Cervantes klasszikusa ihlette: a történet főszereplője egy idősödő utazó ügynök, aki Amerikát járja, hogy bizonyítsa, méltó egy tévésztár kezére.

A Booker-díj szűkített listáján az egyetlen amerikai szerző az Illinoisból származó, Edinburgh-ban élő Lucy Ellmann, aki egy mondatban írta meg ezeroldalas Ducks, Newburyport című regényét. A mű narrátora egy ohiói háziasszony, aki múltjára, családjára és hazájára emlékezik, miközben a cseresznyés piték tetejét rácsozza. A zsűri egyik tagja, Joanna MacGregor „meghatározó műfaji regényként”, „a veszteség és bánat himnuszaként” méltatta.

A további három jelölt között van a nigériai származású, Amerikában élő Chigozie Obioma regénye, az An Orchestra of Minorities , a Londonban született, angol-nigériai Bernardine Evaristo nyolcadik regényével, a Girl, Woman, Otherrel, valamint Elif Shafak brit-török író 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World című regényével.

Az 50 ezer fonttal járó Booker-díj nyertesének nevét október 14-én jelentik be.

Tavaly a belfasti származású Anna Burns kapta a díjat Milkman című regényéért, amely a felnőtté válással foglalkozik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top