+ művészet & politika

Tartu lesz az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik birtokosa 2024-ben

Pécs 2010-ben nyerte el a címet, 2023-ban Veszprém következik. 

Jaak Nilson/EAS

Az észtországi Tartu lesz az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik birtokosa 2024-ben – jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

Tartu Észtország tudományos és kulturális központja. Tartuban van az ország legrégebbi egyeteme, melyet 1632-ben alapítottak, továbbá ott található az ország legrégebbi színháza, melynek neve Vanemuine. Tartuban működik az észt Legfelsőbb Bíróság és 2001 óta az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium

A korábbi megállapodások értelmében 2024-ben Ausztriának, Észtországnak és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás valamelyik tagországának jut a cím. Észtország részéről Tartu és Narva volt versenyben.

Ausztriában Bad Ischl, Dornbirn és Sankt Pölten esélyes, közülük hamarosan kiválasztják az egyiket.

Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a bolgár Plovdiv és az olasz Matera viseli a címet, amelyet magyar város – Pécs – eddig egyszer töltött be 2010-ben, de 2023-ban majd Veszprém következik.

Az Európai Bizottság szerint a cím hatásai hosszú távon is érvényesülnek mind kulturális, mind társadalmi és gazdasági téren. Szakértők megállapították, hogy az érintett városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12 százalékkal nőtt a látogatók száma.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top