+ művészet & politika

Egy rockénekes pártja a 3. legnépszerűbb Ukrajnában

Feljött a harmadik helyre a népszerűségi listán Ukrajnában Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja a szűk egy hónap múlva esedékes parlamenti választás előtt, megelőzve Petro Porosenko előző ukrán elnök és Julija Timosenko volt kormányfő pártját is – derült ki a Rejting közvélemény-kutató csoport által szerdán közzétett felmérésből.

A június 20-24. között végzett felmérés eredménye szerint öt pártnak van esélye átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A biztos választók körében továbbra is a legtöbb támogatója Volodimir Zelenszkij Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártjának van, amelyre a megkérdezettek 45,3 százaléka készül szavazni.

A második helyen 12,1 százalékkal a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért nevű párt szerepel. A harmadik helyre a Hang (Holosz) került 8,4 százalékkal, míg Porosenko Európai Szolidaritás néven újjáalakított pártja a negyedik helyen szerepel 7,2, Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja pedig az ötödiken 7 százalékkal.

A Jaremenko Intézet és a Szocialnij Monitoring Központ kedden közzétett felmérésében a Haza párt állt a harmadik helyen 8,8 százalékkal, a negyediken Porosenko pártja 8,4, és a Hang (Holosz) az ötödiken 6,8 százalékkal, azaz Timosenko és Vakarcsuk pártja „helyet cseréltek”. E három pártnál olyan közeli eredményeket mértek a különböző kutatóintézetek, amelyek még belül vannak a hibahatáron – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda.

Az viszont látható, hogy Szvjatoszlav Vakarcsuk, az Okean Elzy népszerű rockzenekar frontemberének pártja egyre inkább „jön fel”. Ez is azt mutatja, hogy a választók az új pártokat részesítik előnyben a régi politikai erőkel szemben.

A kizárólag ukránul éneklő, lvivi (lembergi) rockénekes csak pár héttel a választások előtt hozta létre pártját. Ő is „kívülről” érkezett a nagypolitikába, mint Zelenszkij, noha aktívan részt vett a 2004-es narancsos forradalomban és a 2014-es Majdan-tüneteseken is, a színpadról buzdítva a téren összegyűlteket. Ukrajna euroatlanti integrációjának híve, programja szerint fel kíván lépni az oligarchizmus ellen, bár nem hivatalos hírek szerint Viktor Pincsuk, Leonyid Kucsma exelnök dúsgazdag veje áll mögötte, legalábbis gyanúsan gyakran kap szereplési lehetőséget az üzletember érdekeltségébe tartozó tévékben. Az idei elnökválasztás alatt Vakarcsuk nyilvánosan kiállt Porosenko mellett Zelenszkijjel szemben, a mostani kampányában viszont hevesen bírálja a leköszönt elnököt és az elmúlt öt év politikai vezetését. Ennek oka az lehet, hogy Vakarcsuk leginkább a nyugati országrészben népszerű, és főként Porosenko ottani kiábrándult híveit tudja megnyerni a pártjának.

Kovács Andrea

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top