+ művészet & politika

Kulisszák előtt folytatódik a POSZT működtetéséről szóló pertpatvar

Mostantól Pécs városa mellett a Vidnyánszky-féle MTT irányíthatja a fesztivált?

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége meglepődve értesült a Magyar Színházi Társaság (MSZT) azon döntéséről, hogy kilép a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) működtető gazdasági társaságból – közölte az MTT csütörtökön.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tulajdonjogán 2012 óta Pécs városa mellett egyharmad részen egyenlő arányban osztozott a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság, amelynek elnöke Vidnyánszky Attila.

A Magyar Színházi Társaság hétfőn tette közhírré, hogy lemondott a jogairól.

A tulajdonrész eladásáról vagy átadásáról a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. (POSZF Nkft.) taggyűlésének kell döntenie. Ameddig erre nem kerül sor, a tulajdoni arányok változatlanok.

Az MTT a saját tagszervezeteinek megkérdezése után fog dönteni arról, hogy miképpen viszonyuljon ehhez a helyzethez

– olvasható a Vidnyánszky-féle MTT viszontközleményében.

Az MTT emlékeztet arra, hogy az elmúlt három évben „nagy erőfeszítéseket tett a színházi szakma azért, hogy megőrizze a POSZT minőségét és stabilitását: minden lényeges döntést egyhangúan hoztak meg a tulajdonosok a társaság taggyűlésein, minden lényeges döntés – például a válogatók és a díszvendég személye vagy a zsűri összetétele – egyhangúlag született meg a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületében.”

Az MSZT nyilatkozata ennek az együttműködésnek a kockára tétele. Döntésük különösen furcsa a XIX. POSZT pár napja megtörtént sikeres zárása után

– írta az MTT.

A Magyar Színházi Társaság hétfőn Facebook-oldalán is közzé tette, hogy lemondott a jogairól és kiszáll a POSZT-ból.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tulajdonosi szerkezete 2012-ben alakult ki: a POSZF Nkft.-ben Pécs városának 66,8 százaléka mellett a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság egyaránt 16,6 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett.

  • A témához kapcsolódik Karsai György egyetemi tanár, színikritikus levele, melyben lemond a Pécsi Országos Színházi Találkozó Tanácsadó Testületében vállalt tagságáról > itt olvasható
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top