+ Ajánló

A hazugság odaát van

Katherine Webb kötete egy komótosan csordogáló vidéki krimi, melynek szinte minden szereplője tartogat meglepetéseket.

fotó: wikidata.org

Katherine Webb: A rejtekhely [The Hiding Places]– General Press Kiadó, 2019 – fordította Kiss Annamária – 408 oldal, kartonált kötés– ISBN 9789634522379

Az angol sikerkönyv szerző, Katherine Webb (Ha eljő az éj, A fattyú, Homály) legújabb magyarul megjelent regénye egy családi drámával fűszerezett krimi. A rejtekhely 1922-ben játszódik egy Slaughterford nevű vidéki angol faluban, ahol megölik a köztiszeletnek örvendő malomtulajdonost, Alistair Hadleigh-t. A helyiek és a rendőrség első számú gyanúsítottja Donald Cartwright, aki háborúból való visszatérése óta furcsán, kiszámíthatatlanul, olykor agresszíven viselkedik. Donny húga, Puding biztos benne, hogy nem bátyja követte el a gyilkosságot. A lány az elhunyt férfi feleségével, Irene-nal karöltve próbálja kideríteni, ki lehetett valójában az elkövető.

 

Akadnak krimi olvasmányok, melyek azonnal az első oldalon egy kegyetlen gyilkosság soraival indítanak, Katherine Webb azonban nem sieti el, nem ugrik fejest rögtön a bűnesetbe, előbb megágyaz annak: bemutatja a mikrokörnyezetet, a karaktereket és háttértörténetüket, majd akkor kezdi el kibontani a krimi szálat, amikor már ismerjük a szereplők viszonyrendszerét.  A könyvben a személyes drámák legalább akkora szerepet kapnak, mint a gyilkosság rejtélye. A rejtekhely szereplői egyszerű, vidéki kisemberek, közülük többen hányatott sorsúak, akik saját múltjukkal is küzdenek, a gyilkosság pedig csak tovább bonyolítja egyébként sem könnyű életüket. A szerző lassan adagolja a feszültséget, próbálja minél közelebb hozni az olvasóhoz a szereplőket, főleg Puding és Irene karakterét, akik erős személyiségek. A rejtekhely nyelvezete visszafogott, letisztult, mégis olvasmányos: Katherine Webb nagy hangsúlyt fektet rá, hogy minél realisztikusabban mutassa be az angol falu lakosainak hétköznapjait, és hogy miként változtatta meg életüket a gyilkosság. A 42 éves angol szerző részletes tájleírásokkal igyekszik megragadni az 1920-as évek vidéki Angliájának hangulatát. A könyv feszültségét az adja, hogy a gyilkosság egy nem túl nagy, viszonylag zárt közösségen belül történt, ahol mindenki ismer mindenkit (de talán nem eléggé?). A rejtekhely olyan, mint egy kamaradráma, melynek szereplőit összezárták egy nyugtalanítóan csendes és egyhangú angol faluba, ami gyakorlatilag időzített bomba. Katherine Webb kötete egy komótosan csordogáló vidéki krimi, melynek szinte minden szereplője tartogat meglepetéseket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top