+ Zene

Mácsai Pál olvassa fel az Esterházy-szöveget Eötvös Péter 75. születésnapján

Szerzői esttel köszöntik a Pannon Filharmonikusok Eötvös Pétert 75. születésnapja alkalmából március 8-án a Müpában, a hangversenyen a közönség három Eötvös-művet hallhat.

Az esten a The Gliding of the Eagle in the Skies, az Alle vittime senza nome és a Halleluja – Oratorium balbulum című darab hangzik el a Pannon Filharmonikusok előadásában Eötvös Péter vezényletével, Eric Stoklossa tenor, Iris Vermillion mezzo, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató Pad Zoltán) és Mácsai Pál színművész közreműködésével.

A koncert előtt Mácsai Pál előadásában lesz hallható az Eötvös Péter Oratorium balbulum című operájához írt eredeti Esterházy-szöveg teljes hosszában. A felolvasáson a koncert bérlet- és jegyvásárlói díjmentesen vehetnek részt a rendelkezésre álló helyek függvényében, de regisztráció szükséges.

Eötvös Péter korunk egyik legismertebb zeneszerzője, akitől Európa legkiválóbb zenekarai és operaházai rendelnek új műveket. Rendszeres vendége a világ legnagyobb fesztiváljainak, hangszeres műveit és operáit világszerte játsszák. A művész 75. születésnapja előtt a Föld számos pontján koncertekkel tisztelegnek, a Pannon Filharmonikusok mellett olyan zenekarok tűzték műsorra Eötvös darabjait ebben az évadban, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, a Concertgebouw Zenekar, a Gothenburg Szimfonikus Zenekar, az Orchestre de Paris, a Londoni Filharmonikus Zenekar és a Flamand Királyi Filharmonikus Zenekar.

Eötvös Péter életpályájának különlegessége, hogy számos műfajban jelentőset alkotott, szinte folyamatosan műsoron van valamelyik színpadi műve a világ egy pontján. Műveltsége és stílusa egyaránt egyesítő és szerteágazó, melyet a koncert műsorválasztása is sejtet, hiszen angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást.

Az Alle vittime senza nome című darab hazai bemutatója a budapesti koncert előtti este lesz a pécsi Kodály Központban, ugyancsak Eötvös Péter és a Pannon Filharmonikusok előadásában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top