+ vallás

120 millió embert várnak a világ legnagyobb vallási eseményére

pixabay.com

Indiában kedden kezdődött meg a Kumbh Melá hindu zarándoklat, a világ legnagyobb vallásos rendezvénye, amelyre a hatóságok szerint az elkövetkező csaknem két hónapban hozzávetőleg 120 millió embert, köztük egymillió külföldit várnak.

A BBC brit közszolgálati média tudósítása szerint csak az első nap legalább 15 millió hívőre számítottak a szervezők az ország északi részén, Uttar Prades államban fekvő Prajágnál (korábbi nevén Alláhábádnál). A hinduk szerint, akik ilyenkor megfürdenek a Gangesz, a Jamuna és a Szaraszvati szent folyók találkozásánál, lemossák magukról bűneiket. A rítus a lelki megtisztulás és üdvösség felé mutat utat.

 (AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

A legnagyobb érdeklődés rendszerint a hamuval borított száduk – a hindu aszkéták –, közülük is a nága szent emberek rituális fürdését kíséri. A legutóbbi, 2013-as Kumbh Melá fesztiválon engedélyezték először, hogy aszkéta nők is megfürödjenek a két folyó találkozásánál. Az idei eseményen már transzneműek is részt vehetnek a BBC tudósítása szerint.

A Kumbh Melá a védikus korszakra vezethető vissza, akkor rendezték meg először a folyóünnepet. Eredete a hindu mitológiában az egyik népszerű teremtésmítoszban található meg. Néhányévente rendezik meg, a hindu csillagjósok által legkedvezőbbnek talált időpontokban, négy váltakozó helyszínen.

(AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

Az idei fesztivál – noha vallási jelentősége a hindu kalendárium szerint kisebb – különösen nagyszabású lesz, sokak szerint ugyanis a nacionalista indiai kormány a nyári választások előtt különösen nagy hangsúlyt helyezett és mintegy 650 millió dolláros összeget fordított erre. Prajág és a fesztivál helyszíne Narendra Modi kormányfőt ábrázoló plakátokkal és kartonból készült figurákkal van tele.

A fesztivált 3200 hektáros területen rendezik, 32 négyzetkilométeren ideiglenes sátorvárost állítottak fel, kórházakat, bankokat, tűzoltóállomásokat hoztak létre kifejezetten az ünnep miatt, továbbá 120 ezer vécét is felállítottak. A zarándokokat különvonatokkal és buszok ezreivel szállítják. A közbiztonságra 30 ezer rendőr és biztonsági ember felügyel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top