+ Gasztro

Pazar szőlőtermést jósoltak a Vince-napi vesszővágáson

Kalmár István, a Mórahalmi Borvidék hegybírója az idei év szőlőtermését jósolja a Szent Vince napja alkalmából tartott vesszővágáson az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2019. január 20-án. Az ünnepségen remek szőlőtermést, vidám szüretet jósoltak a Kárpát-medencei borrendek és a környékbeli hegyközségek gazdái. MTI/Rosta Tibor

Remek szőlőtermést, vidám szüretet jósoltak a Kárpát-medencei borrendek és a környékbeli hegyközségek gazdái az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen vasárnap.

Levágva néhány szőlővesszőt a skanzenben álló Szegedi tanya kertjében, Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők rugalmasak, beértek, a háncs és a bél aránya megfelelő.

A tél jó része már eltelt, az időjárás nem tett komolyabb károkat a szőlőben. A jelenlegi idő is kedvező, ha nem jönnek komoly fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs oka aggódniuk a gazdáknak – közölte a szakember.

A borrendek felvonulása a Szent Vince napja alkalmából tartott ünnepségen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2019. január 20-án. 

A szőlőtermelők a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a növények metszését.

A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak kóstoltatása zárta.

Már több mint negyedszázada szokás, hogy a Kárpát-medencei borrendek, a környék borosgazdái és a borkedvelő közönség találkozik Szent Vince ünnepe alkalmából Ópusztaszeren. Az idén 24 borrend képviselője vonult föl az emlékparkban.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Szent Vince napja alkalmából tartott ünnepségen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2019. január 20-án. 
MTI/Rosta Tibor

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján – január 22. – tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.

A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top