+ Irodalom

Ahogy Vallai Petrit mond, az egy korszakot leíró élmény

Mondogatnivaló címmel válogatáslemez jelenik meg Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő verseiből Vallai Péter Jászai Mari-díjas színész tolmácsolásában.

Kőváry Katalin rendező, a 2013-ban létrehozott Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke a műsorban elmondta, hogy a CD-n Petri György Magyar Rádióban fellelhető verseiből hallható válogatás.

„Péter nem volt túlságosan ismert mint filmszínész, viszont a rádiós működése hallatlanul gazdag, csodálatos felvételei vannak a rádió archívumában”

– mondta, hozzátéve, hogy a Petri-Vallai „együttműködés nagyszerű darabjai” közül 65 percnyi anyag került a CD-re a Magyar Rádió segítségével, a Gryllus Kiadó gondozásában. A lemezen hallható hangfelvételek az 1990-es években készültek.

Az albumot szerdán mutatják be Budapesten az RS9 Színházban, olyan előadók közreműködésével mint Krulik Zoltán és a Louisiana Double (Pintér Zsolt és Apáti Ádám). A műsorban elhangzik a Radnóti Színházban is látható Petri György-est, Valcz Péter rendezésében.

Kőváry Katalin szerint az első felvétel a Magyar Rádióban, amelyen Vallai Péter verset mond 1986-ban készült, de csak 1992-ben került adásba. Az ötven év alattiaknak nehéz azt elképzelni, hogy milyen kockázatos tett volt annak idején egy verset a nyilvánosság előtt elmondani vagy megjelentetni.

Kőváry Katalin szerint Petri György, akinek versei 1975-1988 között kizárólag szamizdatban és külföldön jelenhettek meg, morális kérdésekben soha nem alkudott meg, egy célja volt, a rendszert megszüntetni.

Az album fülszövege szerint Vallai Péter hosszú évekig vállalta, hogy úgy terjeszti Petri György kiadásra nem engedett műveit, hogy ezzel karrierjét és egzisztenciáját kockáztatja.

„Feledhetetlen alkalmak voltak, versmondása valószínűleg ezeken a felforrósodott hangulatú esteken csiszolódott ilyen tökéletesre”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top