+ Fotó

Száz macska landolt Yoko Ono lakásában

Yoko Ono

A Kmetty Múzeumban egészen szeptember 2-ig látható a Yes, You (Igen, te!) című tárlat.

factmag.com

– Egy reggel hirtelen száz macska landolt az elmémben. Konkrét képet láttam magam előtt, a pózt, amelyben ültek, a méretüket és a színüket. Mindannyiuknak hatalmas csillogó, fluoreszkáló szeme volt, és szinte követelték, hogy testet ölthessenek – írja Yoko Ono Bastet című, 1990-ben készített, macskákat ábrázoló szobor-installációja kapcsán, amely most a szentendrei Art Capital képzőművészeti fesztiválon is látható.

John Lennon özvegye eleinte nem tudta, hogyan nevezze műalkotását – szóba került a Hírmondók, az Utódok és a Dinasztia munkacím is – így egyik New York-i barátja sietett a segítségére, aki a teozófiai szótárat találomra felcsapva rálelt a Bubasztisz szóra.

Bubasztisz városa Egyiptomban, a Nílus keleti deltavidékén helyezkedett el, nevét pedig a hely macskafejű istennőjéről, Basztetről kapta. A macskákat Egyiptomban szent állatként tisztelték, amit jól szimbolizál az is, hogy a régészeti feltárások alkalmával több mint 300 ezer macskamúmiát találtak. A macska sötétben világító szeméről úgy tartották, hogy elijeszti a démonokat. A fenti magyarázatot hallva Yoko Ono egy percig sem kételkedett abban, milyen címet adjon a szobor-installációnak.

Art Capital

Yoko Ono Bastet (1988)
Fotó: Deim Balázs

A Kmetty Múzeumban egészen szeptember 2-ig látható Yes, You (Igen, te!) című tárlaton bemutatott macskák valóban tekintélyparancsolóan néznek a betérőre, a sötétszürkére festett kis helyiségben pedig tényleg olyan érzésünk támad, mintha szentélybe lépnénk be. Csak azt sajnáljuk, hogy a szobrok mögött felfüggesztett, a Basztet imája című kalligrafikus japán imaszöveget nem tudjuk elolvasni.

NÉZZ KI YOKO ONO SZOBÁJÁNAK ABLAKÁN!

Több lakást is vásárolt Yoko Ono a legendás New York-i Dakota-házban, ahol 1973-tól élt John Lenonnal, egészen 1980. december 8-ig, amikor is a zenészt meggyilkolták a ház előtt. A Kmetty Múzeumban néhány fénykép erejéig (Spare Room, 2003.) mi is kipillanthatunk a művész egyik, Central parkra néző apartmanja ablakán.

Yoko Ono

Fotó: Deim Balázs

A magát egy egyiptomi hercegnő reinkarnációjának gondoló művész nyolcvanas, kilencvenes évekből való munkáit láthatjuk a tárlaton; ezek kevésbé látványosak, ám annál inkább elgondolkodtatóak. Például jó elmerengeni a falon olvasható idézeteken:

„Mássz fel egy létrára, hogy elérd az eget. Próbálj ki különböző hosszúságú létrákat. Magasabb létráról vajon közelebb lévőnek tűnik az ég?”

Amikor pedig azt olvassuk, hogy „Suttogd a neved a szélnek. Kérd meg, vigye el a világ végéig.” – megfogadjuk, hogy a legközelebbi nagy vihar idején kipróbáljuk a szélbe suttogást.

SZERETNÉK REPÜLNI!

– olvasható az egyik legfrappánsabb, ákombákom, gyerekkézírással felírt kívánság Yoko Ono, a múzeum előtt felállított Kívánságfáján. A Tokióban felcseperedett művésznő Lennon halála után, 1981-ben tulajdonképpen csak folytatta a gyerekkorában megkezdett japán hagyományt, amikor is templomkertekben barangolva álmodozott, és írta fel kívánságait papírdarabkákra, felaggatva azokat egy-egy fára.

A citrom, eukaliptusz vagy selyemvirágfákat a világ számos pontján – többek között New Yorkban, Tokióban, Velencében, Párizsban, Londonban és Buenos Aires-ben is – felállították már, ám a rajta lévő kívánságokat Yoko anélkül, hogy elolvasná, összegyűjti, és az Izlandon található, 2007-ben megnyitott Imagine Peace Tower tárolójába dobja. A Lennonnal közösen megkezdett Imagine Peace mozgalom részeként, a geotermikus energia felhasználásával létrehozott torony különlegessége, hogy akár 4000 méter magasságig is képes elszórni fénysugarait. A békét hirdető torony szimbolikusan két hónapon át világít, Lennon születésnapjától (október 9.) halálának évfordulójáig (december 8.), Ono február 8-ai születésnapján, házassági évfordulójuk napján (március 20.) és Újévkor.

Yoko Ono

Fotó: Demi Balázs

Noha a képzőművészeti fesztivál még csak június 9-én nyitott, a fa ágai már így is roskadoznak a kívánságoktól. A legtöbben nem meglepő módon egészséget, világbékét és Isten segítségét kérik, de olyan cetlit is találunk, amelyen valaki „örök szerelmet és jó szexet” kíván, (a kézírásból ítélve kamaszfiú lehetett az elkövető) vagy éppen hörcsögház szupermarketet és egyszarvú jelmezt, bármit is jelentsen az előbbi. A legszívszorítóbb üzenetet szintén egy gyerek fogalmazta meg

„azt kívánom, apa és anya minél hamarabb hazajöjjön!”

Mi pedig azt kívánjuk, ez teljesüljön a leggyorsabban!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top