+ Film

Hogyan szerepeltek a nők a cannes-i filmfesztivál 71 éve alatt?

Lássunk pár háttérinformációt is, amely segít megérteni az idei fesztivál elkötelezettségét a nők iránt.

A 71. Cannes-i filmfesztivál történetében idén először a kortárs társadalmi problémákra, és leginkább a nők helyzetére fektette a hangsúly. A Shopalike nemzetközi csapata elemezte a filmfesztivál elmúlt 71 évét és infografikájuk segítségével előtérbe helyezi a nők által elfoglalt helyet. De lássunk pár háttérinformációt, mely segít megérteni az idei fesztivál elkötelezettségét a nők iránt.

A hollywoodi producer, Harvey Weinstein botránya nyomán kaptak idén kiemelt szerepet a nők helyzetéről szóló filmek. Zsűrielnöknek a bájos Cate Blanchett ausztrál színésznőt választották, aki ráadásul a szexuális zaklatások elleni küzdelem egyik élharcosa. Ezen kívül a testületben fele-fele arányban kaptak helyet férfiak és nők. A nyitó- és zárógála házigazdájának pedig immár harmadszor is Édouard Baer francia színészt, rádiós műsorvezetőt kérték fel.

A fesztivál megnyitónapján tartott sajtótájékoztatón az ausztrál színésznő rámutatott az idei zsűri többségének összetételére és a nők növekedését az esemény választóbizottságában, amely bizonyítja Cannes elkötelezettségét a nemek közti egyenlőségben. Viszont azt is alátámasztotta, hogy a fesztiválon résztvevő filmek meghatározásában a nemek közti egyenlőség helyett az érdemek alapján kell választani.

“Számos nő vesz részt idén a versenyben, és nem a nemük miatt lettek kiválasztva, hanem a munkájuk minősége alapján, és a zsűri rendezőkként fogja értékelni őket, ahogy annak lennie kell.”

Az elmúlt hetekben többen kritizálták a fesztivált amiatt, hogy a 21 hivatalos válogatásba mindössze 3 nők által rendezett film került be. A mai napig Jane Campion marad az egyetlen női rendező, aki elnyerte a fesztivál legrangosabb díjját, a Palme d’Or-t.

Pár adat a Cannes-i fesztiválról és női szereplőikről:

  • A cannes-I történelem 268 díjas alkotója közül összesen 11-en voltak női rendezők (4%),
  • 71 év alatt 111 rendező közül mindössze 4 nő vett részt a legjobb Rendezésért és fogatókönyvért járó díjért folyó harcban,
  • 1946-tól az összes eddigi Rendező jelölt (1790) közül csupán 84 (4,7%) volt nő,
  • 71 év alatt összesen 10 női szűrielnök volt a fesztivál történetében,
  • 19 évvel az első rendezvény után Olivia de Havilland volt az első női zsűrielnök.

A magyar filmművészetet a 2018-as fesztivál hivatalos válogatásában nem képviseli alkotás. A Kritikusok Hete párhuzamos rendezvényen vizont Szilágyi Zsófia a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült Egy nap című filmdrámájával mutatkozik be, melyben egy 40-es éveiben járó, családos német tanárnő, Anna egy percekre beosztott, eseményekben dús napját mutatja be. Tekintettel arra, hogy elsőfilmes alkotóról van szó, az Egy nap részt vesz az Arany Kameráért folyó versenyben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top