+ Színház

Egy este két izgalmas táncelőadás a Trafóban

Fekete kutya és Légszükséglet

A Nemzeti Táncszínház szervezésében megvalósuló IZP-Esteken (Imre Zoltán Program) május 21-én a Trafóban mutatkozik be két fiatal koreográfus, Gulyás Anna (C.iC) és Sarlós Flóra Eszter (Ziggurat Project), a Fekete kutya és Légszükséglet című darabokkal.

Ziggurat Project (koreográfus – Sarlós Flóra Eszter): Légszükséglet

Rezgésről rezgésre.
Ahogy rezgek, úgy reagál a testem.
Süllyedek bele önmagamba.
Behúz egy áramlás, kitisztulnak a gondolataim. Jelen vagyok…egy apró molekulaként a hatalmas folyékony térben.

Sarlós Flóra Eszter, 2017-ben fejezte be tanulmányait a Paris 8 Egyetem Nemzetközi művészeti alkotás (Projet Culturel Artistique Internationale) mesterszakán, alkotói kutatási területét a tánc és a digitális művészetek kapcsolata határozta meg – ez a központi eleme a Trafóban bemutatásra kerülő legújabb előadásnak, a Légszükségletnek is.

A fiatal koreográfus 2015 óta áll a kortárstánc és más művészeti ágak összefonódásából létrejövő térérzékeny és interdiszciplináris alkotásokat létrehozó Ziggurat Projekt élén.

A társulat számos nemzetközi kooperációt és fesztiválmeghívást tudhat már magáénak. Légszükséglet (Urgent Need to Breathe) című előadásuk a lélegzet visszatartására épül: az előadás nézői egyben egy szabadtüdős merülés résztvevőivé is válnak. Az előadás inspirációját adó sport lényege, hogy egyetlen levegővel, oxigénpalack nélkül merülünk a víz alá – a műfaj talán Luc Besson A nagy kékség című filmjéből lehet ismerős. A víz alatti szenzoriális élményt az előadás során az interaktív technológia segíti: szenzorokkal ellátott LED fények, viselhető elektronika, interaktív hang és fény design.

Előadók, alkotótársak: Bot Ádám, Kovács Emese, Alexandra Mireková (SK), Barbara Rusnáková (SK), Vizuális és interaktív design: Michal Mitro és Luboš Zbranek (The Manifesto, CZ), Zene: Horváth Ádám Márton, Mentor: Gál Eszter, Koreográfia: Sarlós Flóra Eszter, Kommunikációs munkatárs: Kovács Brigitta

C.iC – Gulyás Anna: Fekete kutya

“A halottakat nem fogja vissza semmi, mert a legrosszabb már megtörtént velük: elvesztették az életüket.’’
“Azt gondolod, hogy halott vagy?’’
“Egyszerűen nem éltem túl, ami velem történt. Nincs életem a munkán kívül, se célom, se vágyam. Olyan vagyok, mint a halottak. Csak az emléke él annak az embernek, aki voltam.”

Gulyás Anna koreográfus 2017-ben indította el Compagnie interContemporain néven projekt-társulatát. A már korábban is sikeresen közreműködő művészekkel, valamint a közös gondolkodásban partner újabb tagokkal, a társművészetek és a tudomány iránti nyitottsággal keresi az utat a klasszikus színházi előadásoktól a kísérleti műfajig.

A Fekete kutya fókuszában az ítélethirdetés nélküli gondolkodás áll. A darab az ember döntéseinek jogosságáról, a gyermektől a gyilkosig mindenkiben megbúvó pusztító erőről, agresszióról, erőszakról teszi fel kérdéseit. A Fekete kutya az agressziót, mint természetes ösztönt, önvédelmi formát, túlélési stratégiát mutatja fel a kortárs/balett formanyelvén. Jászberényi Sándor kortárs költő, író Az ördög egy fekete kutya című novelláskötete ihlette a gondolkodást: egy olyan szélsőséges világ jelenének tárgyilagos megfogalmazása, melyben a legmorálisabb gondolkodás is elfogadja a kegyetlenség elsőre megmagyarázhatatlan jelenlétét, továbbá felteszi a kérdést: hogyan válik a bántalmazottból bántalmazó, hogyan „adja tovább”, szűri meg az ember az őt érő ingereket?

Előadók: Fehér Laura, Asztalos Dóra, Hortobágyi Brigitta, Stohl Luca, Darabont Áron, Eller Gusztáv, Krizsán Dániel, Zeneszerző: Bolcsó Bálint, Fény: Kovács Áron, Látvány: Lakatos Márk, Mentor: Velekei László, Produkciós asszisztens: Petrovits Genovéva, Koreográfus: Gulyás Anna

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top