jászberényi
+ Gondolat

Ki meri megdugni a film sztárját?

A film a jobb vagy a valóság? Mindegy. Egy a lényeg: „Egy csokis góóófrit kérek!” Legyen ez az első mondat. – Domján Vivien kritikája.

Két szimpatikus fickó és több mint egy tucat egytől egyig szórakoztató karakter, akiket mind ők játszanak el. Marie Jones Kövek a zsebben című darabját a Másik Produkció is színpadra vitte. Egy írországi kisvárosban, Kerryben járunk. Zöld minden, ameddig a szem ellát, dimbek-dombok, lankák és nagyon sok tehén. Képzeld el mindezt a Rumbach Sebestyén utcai Vallai kertben. Körberakott székek, néhány bőrönd, két hózentrógeres, kedves arcú figura, és te. Te is egy statiszta vagy. Megvan?

jászberényi

A fotókat Őri György készítette

Éppen Kerry már-már ijesztő idilljét zavarjátok meg egy hálivúdi film forgatásával. Charlie (Jászberényi Gábor) és Jake (Gulyás Hermann Sándor), a két helyi fiatal, szintén bekerültek a filmbe mint statiszták, és együtt próbálják meg átvészelni a felvételeket, és közben rájönni, hogy mi egy sikeres forgatókönyv titka. A „vér meg a csöcsök”? Vagy a valóság? Ki meri megdugni a film sztárját, Caroline Giovannit (Jászberényi Gábor)? Mit tudhat a filmezésről Mickey bácsi (Gulyás Hermann Sándor)? És miért elengedhetetlen feltétele miden forgatásnak, hogy legyen egy túlgesztikuláló asszisztens (szintén Gulyás Hermann Sándor)?

„Film, valóság. Valóság, film. Két különböző dolog. Ezért van rá két különböző szó.” De hogyan befolyásolja a filmet, ha a valóságban egy fiatal, lecsúszott ír srác azért lesz öngyilkos, mert nem válogatták be statisztának? Hogyan rajzolódnak ki az írek elszigeteltségéből adódó valódi problémák, és miért jelenti nekik pár színész és statiszta az igazi hálivúdot?

Jászberényi és Gulyás Hermann végtelenül szimpatikus, és olyan jól kiegészítik egymást, hogy a darab mind a száztíz percében magával ragadja a néző figyelmét. Sőt! Percről percre egyre szerethetőbbek a karakterek. A két színész szinte másodpercenként ugrál a különböző szerepek között, mindezt olyan átéléssel és tehetséggel, hogy a darab végére mindig az hiányzik, aki éppen nincs a színpadon. Pedig… mindig mindenki ott van. Jászberényi épp olyan hitelesen játssza el a filmcsillag dámát, mint a kisváros sivárságából kitörni vágyó fiatalt. Gulyás Hermann arca többször kerül a lámpák elé. Nem véletlen. Arc- és hangjátékának köszönhetően pont ugyanolyan jól áll neki a női asszisztens, mint az öreg Mickey bácsi szerepe.

A film a jobb vagy a valóság? Mindegy. Egy a lényeg: „Egy csokis góóófrit kérek!” Legyen ez az első mondat.

Domján Vivien

jászberényi

A fotókat Őri György készítette

Szereposztás:

Charlei Conlon, statiszta – Jászberényi Gábor

Jake Quinn, statiszta – Gulyás Hermann Sándor

Simon, első asszisztens – Jászberényi Gábor

Aisling, második asszisztens – Gulyás Hermann Sándor

Caroline Giovanni, mozisztár – Jászberényi Gábor

Mickey bácsi, statiszta – Gulyás Hermann Sándor

Fin, Sean barátja – Jászberényi Gábor

Sean, Fin barátja – Gulyás Hermann Sándor

Janek Boubek, filmrendező – Jászberényi Gábor

John, beszédtanár – Gulyás Hermann Sándor

Lazlo, testőr – Jászberényi Gábor

Bridget, kocsmárosné – Gulyás Hermann Sándor

Harkin bácsi, Sean apja – Jászberényi Gábor

Kevin, riporter – Gulyás Hermann Sándor

Rendező: Gulyás Hermann Sándor & Jászberényi Gábor

***

A Másik Produkcióról

A Másik Kulturális Egyesület 2017-ben jött létre azzal a szándékkal, hogy a magyar kultúra különböző területein innovatív, kísérletező, korunkra közvetlenül reagáló érvényes alkotásokat hozzon létre. Az alkotók a színház, a film, a zene, a képzőművészet, a vizuális művészetek különféle képviselői, akiknek közös értékrendje, ízlése, elhivatottsága, színvonala határozza meg produkcióik művészi minőségét. Céljuk olyan alkotások létrehozása, melyek nem megszokott módon beszélnek korunkat érintő problémákról, kísérletező szellemük pedig folyamatos vizsgálatra és önvizsgálatra késztet minket. Művészi eszközeik között a humor, az önirónia ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a pontos tények dokumentumszerű ábrázolása.

A Másik Produkció 2017 szeptembere óta működik. Ezalatt a rövid idő alatt, előadásaikat: Kövek és Egy Perccel Tovább olyan helyeken játszották, mint az RS9, az Aranytíz, vagy a Szkéné. Egy Perccel Tovább előadásuk a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti

Fesztiválon fődíjat nyert. Kövek előadásuk az RS9 OFF 2017 Fesztiválon a legjobb színész különdíját megosztva Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor kapta.

Ki meri megdugni a film sztárját?
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top