+ Zene

Tíz döbbenetes tény egy nem mindennapi pályafutásról – főszerepben Dona Onete

Nyolc évtizednyi élettapasztalatot vegyít egy évszázadokon át őrzött és ápolt kulturális örökséggel. Dona Onete portréja.

Nincs szerencséje annak, aki magyar (vagy akár angol) nyelven próbál információkhoz jutni Dona Onetéről. Honlapja csak portugálul elérhető, az életrajza szűkszavú, és nemcsak itt, hanem a nagy zenei adatbázisokban is alig szerepel róla valami. Olyan szerény, rejtőzködő, mintha még most sem hinné el, hogy világsztár lett. De ha megnézzük, mit művel a színpadon, ez nem lehet kétséges. Íme tíz érdekesség egy asszonyról, aki nyolc évtizednyi élettapasztalatot vegyít egy évszázadokon át őrzött és ápolt kulturális örökséggel, és már magunk sem tudhatjuk, hol végződik az egyik és hol kezdődik a másik.

  1. Első közönsége egy delfincsalád volt

Ionete da Silveira Gama néven született Brazíliában, Pará államban, és már egészen kicsi korában felfedezte, hogy vonzódik a zenéhez. Úgy meséli, hogy éppen az Amazonasban mosta a ruhákat, amikor az énekléssel magához vonzott egy delfint. Másnap már tudatosan énekelt a vízi közönségnek, és két delfin is felfigyelt rá, a harmadik napon pedig még annál is több. Lehet, hogy Dona Onete Arionnak, a görög mitológia hősének egyik késői leszármazottja?

  1. Nem énekelhetett, történész lett

Később a vízi emlősöket lecserélte egy hasonlóképpen „elázott” közönségre: bárokban énekelt. Első férje azonban nem nézte jó szemmel, hogy felesége ilyesmivel foglalkozik, így a családi béke érdekében Ionetének fel kellett adnia énekesi karrierjét. Mégsem elégedett meg a háziasszony háttérbe húzódó szerepével: egyetemre ment és történészi diplomát szerzett. Persze a zenei tehetség, mint egy búvópatak, azért így is előtört…

  1. Csak folklórkutatás, vagy mégsem?

A levéltári kutatástól már csak egy lépés volt a terepmunka, melynek során az Amazonas völgyének lakóit kérdezte hagyományaikról, évszázadokon át őrzött saját történelmükről. Amikor a helyiektől hallgatott népdalokat szemléltette, ez a komoly, elismert kutatónő sokszor maga is táncra perdült. Erre még a szigorú férj sem mondhatott semmit, igaz? ?

  1. Akkor lett sztár, amikor mások már visszavonulnak

Már a nyugdíj előtt állt, és szép életutat tudhatott maga mögött: egy kulturális bizottság titkára volt, írt gyermekkönyveket és verseket is, de valami még mindig hiányzott. Újra énekelni kezdett, és a búvópatakból akkora folyó lett, mint az Amazonas. Dona Onete azonnal befutott, és szerencsére második férje nem próbálta lebeszélni az énekesi karrierről. Hála Istennek.

  1. Első albumát hetvenhárom évesen vette fel

A címe Feitiço Caboclo. Ezt hetvennyolc éves korában tetézte egy második, Banzeiro című lemezzel. És ki tudja, min dolgozik most?

  1. Szexről énekel, melegjogokért küzd

Na de ne valami nagymamát képzeljetek el, aki csak ártalmatlan témákról mer írni! Dona Onete igazi tabudöntögető, aki régi szerelmeiről, saját tapasztalatairól dalol. Például azt írta valakinek: „imádom, hogy ilyen őrülten szeretkezünk!” A latin-amerikai érzékiség, életöröm buzog a zenéjében, de néha fájdalmas emlékekhez is nyúl, amelyekből aztán melankolikusabb dalok születnek. És ne kerteljünk: ez a nő még nyolcvanévesen is hihetetlenül szexi. Egyébként pedig társadalmi kérdésekben is felszólal, például szót emel a melegek jogai mellett.

  1. Halszagú hullámok, összegyűjtött kincsek

Másik jellemzője Dona Onete zenéjének, hogy autentikusan szólaltatja meg az Amazonas környéki népzenét. Nemcsak fülbemászó dallamokat és szókimondó szövegeket hallhatunk, hanem érezzük, ahogy a folyó halszagú vize az arcunkba spriccel, és halljuk, ahogy a piacon portékájukat árulják a helyiek. A második lemez címe is az Amazonas hullámzására utal.

  1. Színpadra gurult, ováció fogadta

Ezt a zenét akkor is csak táncolva lehet előadni, amikor Dona Onete – életkora miatt érthető módon – inkább ülve énekel. Arra is volt példa, hogy kerekesszékben gurult fel a színpadra, és a közönség úgy őrjöngött, mintha egy húszéves sztár robbant volna be eléjük.

  1. Antropológus írt róla könyvet

Már megjelent portugálul egy életrajza is, amelyet szegről-végről kollégája, a népzenekutató és antropológus Antônio Maria de Souza Santos publikált 2013-ban.

  1. Nemsokára nálunk koncertezik!

Igen, ez a hihetetlenül aktív hölgy még mindig járja a világot, és hamarosan Budapestre érkezik. Szerintem ehhez már nem is kell többet hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy még vannak jegyek. Még.

***

(címlapkép:Laís Teixeira/Divulgação)

Tíz döbbenetes tény egy nem mindennapi pályafutásról – főszerepben Dona Onete
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top